Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Dolgu duvarlari cerceveye bitisik mi insa ediyorsunuz? (Anket Sorusu)

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


2 beğenilme 0 beğenilmeme
1,252 kez görüntülendi
29, Mayıs, 2018 Kaba İnşaat kategorisinde Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından soruldu
29, Mayıs, 2018 Pug Life tarafından düzenlendi
Anket yapmak istedigim bir konu var ve siz de katilirsaniz sevinirim. Konu hakkindaki düsüncelerinizi de asagiya yorum olarak yazarsaniz memnun olurum.

Santiyede cerceve sistemlerin icine yaptiginiz dolgu duvarlari cercevelere bitisik mi yapiyorsunuz yoksa aralarinda bir sekilde bosluk birakiyor musunuz?
Seçenekler:
Bitisik yapiyoruz
cerceve ile arasinda bosluk birakiyoruz
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

4 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme
1, Ağustos, 2018 loscromwell C35 (1,576 puan) tarafından cevaplandı
2, Ağustos, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Konu ile ilgili yapılan akademik bir çalışma. Duvarlar planda eğer simetrik yerleştirilirse bitişik yapılması durumunda depremde oluşan yatay kuvvetin bir miktarını kendi karşılıyor.

Ayrıntılar için;

http://pajes.pau.edu.tr/jvi.asp?pdir=pajes&plng=tur&un=PAJES-52297
1, Ağustos, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Dolgu duvarlarin gelen kuvvetlerin bir kismini üstlenmesi iyi bir sey degil Türkiye'deki yapilan tasarimla. Türkiye'de sünek tasarim yapilmak isteniyor, ayrica cok büyük oranda da cerceveler kullaniliyor ana tasiyici olarak. Okudugum makalelerde genelde bu tasiyici sistemin toplamdaki orani %70-80 diyordu. Yine Türk mühendisleri bilincsizce R katsayisini 8 seciyorlar. Bilincsizce diyorum cünkü bizim yapi dinamigi Prof.'u R'yi 8 secmenin cok cok nadir ve sadece özel yapilarda mümkün oldugunu vurguluyor. 8 secmek icin hem projesinin özenle yapilmasi gerektigini, hem de uygulamada isciligin cok iyi olmasi gerektigini söylüyor. Simdi bunlarin hangisi Türkiye'de var? Kendisine göre optimal olan 4-6 arasi. Bunlari söylerken de büyük ihtimal kafasinda Türkiye gibi ülkeler yok, Avrupa ve Amerika gibi ülkelerdeki iscilikler var. Diyeceksiniz ki ne alaka süneklikle dolgu duvarlarin yükleri almasi? Alakasi su, siz sünek tasarim yaptiginiz zaman sistemde plastik deformasyonlar olmasi gerekiyor. Sistemin elemanlari da sünek olmasi gerekiyor. Sünek tasarimda her parcayi sünek tasarlamaniz gerekiyor. 1 parca sünek olmazsa o parca sizin sistemin zayif halkasi oluyor. Ayni zincirin zayif halkasi gibi. Yani sistem en zayif halkasi kadar güclü. Bu dolgu duvarlar da sizce sünek mi davranir yoksa gevrek mi? Betonarme elemanlar hangi sinirda plastik davranmaya baslar? Kisaca betonarme cerceveler daha elastiklik sinirini asmadan dolgu duvarlar göcüyor. Makalede de yazdigi gibi dolgu duvarlar nedeniyle de (sistemin rijitligini artiriyor) sisteme gelen deprem kuvvetleri de artiyor. Dolgu duvarlar göctükten sonra bu yükleri kim karsilayacak? Cerceve tek basina, o da karsilayabilirse. Sünek tasarim yapiliyorsa cerceveye dolgu duvar bitisik yapilamaz. Yaparsaniz da o binanin durduk yere yikilmasina bile sebebiyet verebilirsiniz. Cerceveleri serbest hareket ederken gelen depremi karsilayabilecek binalar, dolgu duvar bitisik yapilinca göcebiliyor.

Riskli binalarin tespitinde anladigim kadariyla gelen deprem kuvvetinin karsilanmasi icin gözönüne aliniyor. Sacma bence dolgu duvarlarin kapasitesini tasiyici sistemin kapasitesi olarak hesaplamak ve aslinda riskli olan binayi, risksiz kategorisine sokmak. 
2, Ağustos, 2018 loscromwell C35 (1,576 puan) tarafından yorumlandı
Yazdıklarınızı dikkatle okudum, verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ediyorum. Şunları eklemek faydalı olur diye düşünüyorum.

R katsayısı lineer tasarımın getirdiği bir olgu. Lineer tasarımda hesaplanan deprem yükünün bir kısmını taşıyıcı sistem tipinin süneklikle karşılayacağını öngörerek belli bir katsayıyla azaltıyoruz. Eğer azaltmasaydık lineer hesaba göre ekonomik olmayan bir kesitler ortaya çıkacaktı. Yani R katsayısı lineer hesabın içinde yapılan bir kabul. Bende R=8 kabulünün derz bırakılmadan duvarı yapılan binalar için kullanılmasının abartı olduğu kanaatindeyim. Diğer yandan lineer tasarımla süneklik olgusunu sadece bir katsayı kullanarak dikkate alınması hususunun yetersiz olduğu düşüncesindeyim. 

Ama şunu da birlikte düşünmek daha uygun olur. Aynı taşıyıcı sistemde sünek ile sünek olmayan tasarım arasında bazı farklılıklar var. En önemlisi kuşatılmış kolon kontrolü. Tasarım aşamasında sünek olmayan tasarımda bütün kontrolleri sağlayan yapıyı (R=4), süneklik düzeyi yüksek yapıya çevirdiğimizde(R=7) bazı kesitlerin kuşatılmış kolon kontrolünü sağlamadığını görürüz. Bunu aşmak içinde kesit büyütme, yapı rijitliğini artırma gibi yollara başvururuz. Eğer binayı yüksek sünek olarak tasarlarsak, süneklik düzeyi normal sistemin bütün kontrollerini zaten sağlamış oluyor.Kesitleri veya yapı rijitliği de normal sünekte istenenden daha fazla olduğu için deprem kuvvetlerini rahatlıkla karşılıyor. Yani R katsayısının değişimini sadece tasarım deprem kuvvetinin değişmesi olarak görmek doğru olmaz.
2, Ağustos, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı

Sünekligi tasarim yapan mühendisler olarak belki tek katsayi ile dikkate aliyoruz ama yönetmeliklerdeki sartlarin belirlenmesi icin onlarca deney yapilip, gözlemleniyor. R katsayisi ile süneklik arasinda oldukca yakin bir iliski var. 




image



Ekledigim resme bakarsaniz ivmeye hassas bölge disinda R katsayisi ile süneklik oldukca benzer, zaten ivmeye hassas bölgede de R katsayisi sinirlandiriliyor. Bu sünekligin saglanmasi icin de yönetmelikteki sartlari yerine getirmeliyiz. Sorun da Türkiye icin burada basliyor. 

2, Ağustos, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
3, Ağustos, 2018 Pug Life tarafından düzenlendi

Örnek olarak Amerika'da celik yapilarda her cerceve MRF (Moment Resisting Frame) olarak dizayn edilmiyormus. Sadece bazi cerceveler MRF olarak dizayn edilip, geri kalanlar siradan cerceve olarak dizayn ediliyormus. Prof. neden olarak da Amerikalilarin her birlesim bölgesinde titiz iscilik yapmayi zor buldugunu (masrafli yani) söylüyor. Bu nedenle de Amerika'da cok daha büyük kesitler kullaniliyormus Avrupa'ya oranla. Baskalari sünek tasarimda birlesim bölgelerine bu kadar önem verirken Türkiye'de iscilik acisindan o kadar da önem verildigini görmedim. Hatta gördügüm bütün iscilik hatalari neredeyse birlesim bölgelerinde oluyor. Örnek olarak bu sitede paylasilmis bir fotograf:


image

3, Ağustos, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
3, Ağustos, 2018 Pug Life tarafından düzenlendi
Yukarida attigim fotograftaki yapilan iscilikle o cerceve gereken sünekligi acaba ne kadar saglayabilir? Profun da bahsettikleri bu tarz seyler. Tabi Prof.'un aklinda bu kadar rezil bir iscilik yoktur. 

Ayrica sünekligi ne kadar yüksek secerseniz tasarim depreminden sonra binada meydana gelecek hasar da o kadar yüksek olacaktir. Ben zaten Türkiye icin bu kadar yüksek sünek tasarim fikrinin cok da mantikli oldugunu düsünmüyorum. Büyük Istanbul depreminin eli kulaginda deniyor, sonra da gidip rezil isciliklerle yüksek sünek tasarim ilkesi uygulaniyor. Mühendisler de zaten düzgün tasarim yapmayi bilmiyor. Ucuz falan diye savunuluyor ama Prof.'la bu konuyu da tartismistim. Prof.'a bu sünek tasarim ucuz deniyor ama beklenen deprem geldikten sonra hala daha ucuz mu gercekten bana mantikli gelmiyor dedim. Kendisi de ortaya cikan zarar cok büyük dedi. Zaten Kobe depreminin sonuclarina bakarsaniz 200 milyar dolarlik zarar oldugu tahmin ediliyor. Türkiye de büyük bir deprem beklerken bu tarz bir manteliteyle tasarim yapiyor ki bu tarz bir tasarim sartlarini da yerine getiremiyor bence. R'yi 7-8 almak basta ucuz olabilir ama beklenen depremden sonra aslinda cok pahali oldugunu görmeyiz umarim. Cerceve sistemler de en zayif sistemler aslinda. Türkiye'de de yukarida yazdigim gibi acik ara en cok kullanilan sistemmis. Avrupa'da mesela perde duvar daha yaygin. 
3 beğenilme 0 beğenilmeme
31, Temmuz, 2018 İnşaatTeknikeri C50 (5,514 puan) tarafından cevaplandı
Merhabalar ;

Bazı uygulamalarda özellikle döşeme üstü ya da döşeme altı kiriş altı değilde.Sağ ve Sol taraflarda boşluk bırakılması isteniyor.

Özellikle betonarme parapet imalatlarında.Nadiren tabi.
1, Ağustos, 2018 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından yorumlandı
şef o kısa kolon mevzusundan dolayı işte
4 beğenilme 0 beğenilmeme
31, Temmuz, 2018 Statiker C20 (556 puan) tarafından cevaplandı

Asgari olarak 5 cm dilatasyon bırakılması gerekir. 

Mesela; 1.5 metrelik bir dolgu duvarınız var ve kat yüksekliğiniz 2.90 m. Siz bu dolgu duvarlarını kolonlara bitişik yaptınız. 

2.90-1.50 = 1.40 cm lik mesafede kolon kısa kolon gibi davranış gösterir.

Kısa kolon gibi davranış gösterirse peki ne olur ? 

Yanıtı videoda : 

31, Temmuz, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Kisa kolondan bahsetmiyorum. Kolon ile ayni boyda olacak normal dolgu duvarlarin Türkiye'de genelde nasil imal edildigini merak ediyorum. O yüzden anket actim.
2 beğenilme 0 beğenilmeme
31, Temmuz, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
Konuyla alakali diger ankete de katilirsaniz sevinirim. 

http://www.yapisor.com/9962/dolgu-duvarlari-projenizde-nasil-modelliyorsunuz

İlgili sorular

4 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 294 kez görüntülendi
29, Mayıs, 2018 Yapı Dinamiği kategorisinde Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından soruldu
5 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 2,446 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
5 cevap 10,166 kez görüntülendi
11, Ekim, 2017 Kaba İnşaat kategorisinde Onurkara62 C14 (14 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 6,291 kez görüntülendi
22, Eylül, 2017 Kaba İnşaat kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,271 kez görüntülendi
14, Mart, 2017 Kaba İnşaat kategorisinde burhanshnr C14 (31 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...