Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

moment, sabit mesnet, hareketli mesnet NEDIR

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
14,996 kez görüntülendi
11, Mart, 2018 Yapı Statiği kategorisinde Slegab C14 (4 puan) tarafından soruldu

Henüz cok cok yeniyim insaat mühendesligine, gözümde canlandirabilecegim sekilde bana moment, sabit mesnet, hareketli mesnet gibi terimleri anlatabilir misiniz lütfen?

Misal moment nedir, neden hesaplariz? Sabit mesnet ve hareketli mesnet gercek hayattaki örnekleri, farklari? Bu tür basit sorular. 

Tabiki google‘da bu sorularin cevaplari muhtemelen vardir ama malesef tam olarak oturmuyor bende. 
Yargilamadan cevaplayan herkese tesekkürler simdiden.
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

2 beğenilme 0 beğenilmeme
12, Mart, 2018 piyon13 C30 (1,092 puan) tarafından cevaplandı
13, Mart, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
hareketli mesnet sadece bir eksenden gelen kuvvet olur mesela X  ( sağ sol ) Y ise ( aşağı yukarı ) yönleri olarak belirleyelim ...Hareketli yük sadece bir yönde hareket edebilir , y yönlerin de kuvvet  varken x yönünde olmaması  ....Yaylı sistemler var buna örnek olarak .Deprem bölgelerin de çok kullanan sistemdir .. Videolarını bulabilirsin.

Sabit mesnet ise X ve Y yönlerinde  kuvvet bulunan hareketsiz mesnet tir....Buna örnek olarak köprünün ayaklarını diyebiliriz.

ankastre  bir ucu açık olan örnek olarak balkonlar bir ucu sabittir diğer ucu serbesttir. Momente sahibidir ama dönme etkisi yaratmaz 

 Dönme serbestliği sağlayanlara mafsal deriz ...Çelik prefabriklerden açık olarak görebileceğin bir çok örnek var

 Moment : Kuvveti belirli  mesafe ile çarpıldığın da bizlere sunan dönme etkisi dir...... kapı kolunu çevirirken bile bir moment uygularız...bina ve köprülerde yol yapımların da ölü , hareketli , rüzgar , deprem , vb....gibi yüklerin kuvvetlerin binaya veya köprülere nasıl bir momenti yaratabileceğini hesaplayıp ve ona göre  bu momente karşı sıfırlanması için  mesnet , mafsalları hesaplayıp kullanırız.

Yaylı sistem deprem kuvvete karşı gelmektense o yönde kuvveti vermeyip deprem kuvvetin gelip geçmesini sağlarız .Bina deprem esnasında sadece belirli eksen de hareket eder ..Eğer ki sabit mesnet kullanıp depreme karşı bir X yönün de kuvvet olsaydı hangi kuvvet daha güçlüyse o kazanacaktı ...Ama maalesef depremin kuvveti sabit bir kuvvet ile gelemeyebilir veya sürekli olarak gelirse bina yorulur ve çatlamalar ortaya çıkacaktır ...En iyisi deprem kuvvetin gelip geçmesine izin vermektir ( o yönde karşılayabileceği bir kuvvetin bulunmamasıdır )

Statik, Yapı statiği , çelik , mukavemet , dinamik  derslerini kuvvetleri hesapladıkça mantığın da daha çok oturacaktır .. 
13, Mart, 2018 Slegab C14 (4 puan) tarafından yorumlandı
13, Mart, 2018 Slegab tarafından yeniden gösterildi

cevap icin teşekkür ederim. mesnetleri anladim ama momentte hala sıkıntım var misal resimde cizdigim gibi, mesnetlerde moment sifir o cepte yani herhangi bir dönme söz konusu degil ama artı olan yerlerde dönme olabilir mi düz mantik bu mu yani? ve hesapta atiyorum bir sayi cikiyor moment icin, o cikan sayi momentimin buyuklu yani dönme etkisinin buyuklugu ve ben o momenti yani dönmeyi engellemek icin cikan sayi iyle donatimi hesapliyorum??? 


galiba herhangi bir cisimin bi yere sabitken nasil dönebilecegini anliyamiyorum. sorun bu galiba. 

tekrar zaman ayirip verdiginiz cevap icin tesekkür ederim. image

13, Mart, 2018 piyon13 C30 (1,092 puan) tarafından yorumlandı

köprüyü düşünelim rüzgar geldiği vakit köprü sallanır araba geçerken insan yürürken sallanır bunu sağlayan mafsallar dır ve köprü dönme burkulma etkisi yapıyor aslında ... Eğer ki köprü bu şekilde tepki vermezse yıkılır . 

diğer örnek olarak kapı kolu açılmasını istiyorsak moment uygulamayız bazı yapılarda yapının dönmesini isteyebiliriz dengeyi sağlanması için ama önemli olan nokta ne kadar dönmesini sağlamayız kaç kuvvetin de moment olmalı ki hem gelen yüklere karşı karşılık verebilsin hem de yapı yıkılmasın hasar görmesin . 

zaten yapıyı yaparken yapı durup dururken dönmüyor eğer ki yük gelirse karşılığını verebilecek dönme momenti sağlanmalı . o momenti sıfırlayamayabil meli ....Köprü gibi 


13, Mart, 2018 piyon13 C30 (1,092 puan) tarafından yorumlandı

şu an nasıl hesaplandığını görüyorsunuz biraz daha iler ki derslerde betonarme,sap2000 programı kullanınca gözünde daha da iyi canlanacaktır. 

alttaki cevaplarda beton örneğini söylemiş cetvel örneği vermiş bir moment uygulandığına da anlatmış ...Mesela bu betonun üstüne en fazla ne yük gelmeli ki sehim oluşmasını, moment görülmesin, çatlamasın hasar görmesin. 
13, Mart, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Mesnetlerde dönme yok degil dönme serbest, o yüzden orada moment yok. Momentle dönme'yi (rotasyon) bagdastirma tam olarak. Moment ile egriligi bagdastir. Egrilik rotasyonun türevi. Egrilik yoksa moment de olusmaz. Eger ki kiris egilmiyorsa, yani sabit rotasyona maruz kaliyorsa moment olusmaz. Mesnette olan da aslinda bu. Asagiya veridigim konuyu oku. Wiki'den okumana gerek yok, sadece konuyu gör diye attim. Simdilik statik kismini ögrenmen yeterli.

https://de.wikipedia.org/wiki/Balkentheorie

+ veya - olusan yerlerde egrilik olusmus demektir attigim denkleme göre. Cikan sayi momentin büyüklügü. Moment ve diger kuvvetleri de kullanarak kiris, kolon vs gibi yapi elemanlarina etkiyen kuvvetleri bulup, bu elemanlarin donatisini, alanini, profilini vs seciyorsun. 

Bu arada profilinde yazdigina göre Almanya'da okuyormussun, hangi üniversitede okuyorsun?
14, Mart, 2018 Slegab C14 (4 puan) tarafından yorumlandı
merhaba, henüz uni'de okumuyorum. sizde galiba almanya'dansiniz? tesekkür ederim yardimlariniz icin. 
18, Mart, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Lisansimi Almanya'da yaptim. Üniversite tercihi icin sormak istedigin bir sey varsa sorabilirsin, bildigim kadariyla yardimci olmaya calisirim.
3 beğenilme 0 beğenilmeme
12, Mart, 2018 kaankarakoc C16 (246 puan) tarafından cevaplandı
12, Mart, 2018 kaankarakoc tarafından düzenlendi

en basit şekliyle şöyle;

moment: bir cismin dönmeye karşı gösterdiği direnç sonucu oluşan kuvvettir.

mafsal birleşim: dönmeye açık birleşim türüdür yani moment oluşmaz. birleşim türüdür.

sabit mesnet: dönmeye açık yani moment oluşmayan ancak x ve y yönünde tutulu yani x ve y yönünde üzerinde kuvvet oluşan mesnet türüdür.

hareketli mesnet: dönmeye ve y yönünde kuvvete direnç uygulamaz yani sadece x yönünde direnci vardır ve x yönünde üzerinde kuvvet oluşur.

konsol-ankastre mesnet: her yönde tutulu olan yani üzerinde x-y-moment oluşan mesnetlerdir.


biz yapımızı kendi ağırlığıyla ve deprem kuvvetiyle birlikte gelen yükler altında sağlam kalması için tasarlarız. bu yükler mesnet şekline göre x, y veya moment yükleridir. bu değerler üzerinden yapı sağlam kalabilmesi için tasarlanır. bu değerlere bu yüzden ihtiyaç duyuyoruz.



binalarda ki kolon-kiriş birleşimleri ankastre birleşime örnektir.

köprü ayaklarında ve bazı çatılarda kısmi hareketli mesnet bulunur. yani y yönünde belli miktar kaymaya açıktır. bunun sebebi genleşme büzüşme etkisiyle kısalıp uzama sonucu sorun oluşturmamasını sağlamak.

2 beğenilme 0 beğenilmeme
13, Mart, 2018 imhm C14 (85 puan) tarafından cevaplandı
Merhaba.

Moment için şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bir cetveli iki ucundan tutun ve orta noktasından bastırın. Resimde çizdiğiniz gibi bir şekil alacaktır. Yüklemeye devam ettikçe cetvelin alt kısmında çatlamalar oluşacaktır. Burada cetvelin ilk haliyle yükleme yaptığınız hali arasında açı olacaktır ve dönmeyi gösterir. Oluşan çatlaklara, dönmeye karşı koyan cetvelde oluşan kuvvet (yani moment) neden olmaktadır. Beton gevrek bir malzemedir ve eğilmeye karşı direnç gösteremez. Sünek bir malzeme olan çelik ile betonun kırılması engellenir. Kapı menteşeleri de mafsala bir örnektir.
13, Mart, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Gevreklik ve süneklikten ziyade cekme dayanimi ile alakali betonun momente karsi zayif olmasi. Alt tarafta cekme gerilmeleri olusuyor ve beton dayanimi asilinca oralarda catlaklar olusmaya basliyor. Egilmeye karsi direnci de 0 degil ama oldukca düsük.

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 2,976 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,003 kez görüntülendi
7, Kasım, 2014 Yapı Statiği kategorisinde Furkan tarafından soruldu
0 beğenilme 1 beğenilmeme
0 cevap 314 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 505 kez görüntülendi
8, Ocak, 2015 Diğer kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 2 beğenilmeme
1 cevap 925 kez görüntülendi
10, Aralık, 2020 Yapı Statiği kategorisinde mervemsanem C14 (29 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...