Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Gazbeton çevreci mi?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


2 beğenilme 0 beğenilmeme
954 kez görüntülendi
30, Eylül, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde İsimsiz tarafından soruldu
Gazbeton çevreye zararlı bir malzeme diye duydum, bilgisi olan var mı?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
11, Ekim, 2014 Gökhan Irmak C50 (8,632 puan) tarafından cevaplandı

70 yıldan fazla bir süredir üretilen gazbeton, diğer yapı malzemeleri karşısında önemli avantajlar sunmaktadır:ENERJİ TASARRUFU – Gazbeton çok iyi ısı yalıtımı özelliklerine sahiptir. Isınma, soğutma ve iklimlendirme için enerji ihtiyacını azaltır.
YÜKSEK KAYNAK VERİMLİLİĞİ ve DÜŞÜK ÇEVRESEL ETKİ – Gazbeton, tuğla ve betondan çok daha hafiftir ve genellikle yalıtım malzemeleriyle birlikte kullanım gerektirmez. Bu nedenlerle maliyet fayda oranı son derece yüksektir. Gazbeton, kireç, çimento, çok ince kum, diğer silisli malzemeler, su ve çok az miktarda aluminyum tozundan üretilen doğal bir üründür. Üretim sırasında hammadde zayiatı olmaz, Gazbeton atıkları ve atık alanları yeniden değerlendirilebilir.

ENERJİ TASARRUFU

Yüksek enerji tasarrufu sağlaması gazbetonun belirleyici karakteristik özelliklerinden biridir. Gazbetonun hücresel yapısı sayesinde normal agrega ile yapılmış betonlara ve diğer kagir duvar malzemelerine kıyasla çok daha iyi ısı yalıtımı sağlanır. Bu nedenle, gazbetonla yapılmış yapılar, kışın daha sıcak, yazın daha serin olur.

Avrupa Birliği'nin enerji ihtiyacının % 40’ı konut ve ofis gibi yapıların ısıtma ve/veya soğutulmasından kaynaklanmaktadır. Yeni yapılarda ve yenileme inşaatlarında daha fazla gazbeton kullanılması, konutların, ofislerin, vs. yapıların enerji sarfiyatını azaltacaktır.

Gazbetonun yapısından kaynaklanan ısı yalıtımı özellikleri yalnız ısıtma ve soğutmada enerji ihtiyaçlarını azaltmakla kalmaz, bu yolla CO2 emisyonunu düşürerek iklim değişikliği ile mücadelede de olumlu etkisi olur. Avrupa Birliği yalıtım gerekleri gazbeton yalın kullanılarak karşılanabilmektedir. Buna karşılık, çeşitli agregalarla imal edilen beton, tuğla ve bimsbeton blokla örülen duvarlar, ayrıca yalıtım malzemeleri kullanımını gerektirmekte, böylece duvar maliyeti ve çevresel etkileri artmaktadır.

Gazbeton, kullanım ömrü boyunca enerji tasarrufu sağladığı gibi üretimi sırasında da diğer yapı malzemelerine göre daha az enerji kullanılır ve hafifliği nedeniyle taşımacılıkta da daha az enerji tüketilir.

Gazbeton üreticileri, düşük ve çok düşük enerji ihtiyacı olan konut sistemlerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadırlar. Halen, Almanya’da bir konut eğer ulusal yalıtım yönetmeliklerinde belirlenenden % 25 daha az enerji ihtiyacı gösteriyorsa “düşük-enerjili” konut sınıfına girmektedir.

Bununla birlikte, gazbeton üreticileri enerji tasarrufu konusunda daha iyi noktalara gelmek için yapıyı bir bütün olarak ele alıp, pasif konutlar adı verilen sistemler hazırlamaktadır. Yapı kabuğunun optimizasyonu ile birlikte güneş enerjisi ve havalandırma sistemlerinin de katkısıyla, pasif konut sistemleri, düşük enerji konut sistemlerinin yarısı kadar enerji ihtiyacı gösterebilmektedir.

 

YANGIN DAYANIMI
Gazbeton, yangına karşı en yüksek derecede güvenlik sağlar ve en üst düzeydeki yangın güvenliği gereklerini karşılar. Mineral kompozisyonundan dolayı A1 yanmaz yapı malzemesi olarak sınıflandırılmıştır. 1200oC’a kadar sıcaklığa dirençlidir.

Bu sebeple, gazbeton, yangın duvarı yapımında kullanılabilir ve yangının yayılmasını önleyerek can ve mal güvenliği sağlar yangın zararlarını en aza indirir. Kural olarak bir yangın duvarı, dört saat dayanmalıdır. Bununla birlikte, yapılan testler göstermiştir ki 150 mm kalınlığındaki bir gazbeton yangın duvarı en az altı saat dayanabilmektedir.

Gazbeton, diğer yapı malzemelerinin yangın dayanım özelliklerinin ölçülmesi için yapılan yangın güvenliği testi fırınlarının imalatında yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Çoğu alevlenme bina dışında başladığı için, iç yangın duvarlarına ek olarak dış duvarları da gazbetonla imal etmek binanın yangın güvenliğine çok önemli katkıda bulunur.

Gazbeton, aleve dayanıklı olmasının yanısıra, yangın sırasında alevlerden daha çok can kaybına neden olan hiç bir çeşit duman ve zehirli gaz çıkarmaz.

Gazbeton üreticileri; araştırmacılar, mimarlar, yangın ile ilgili birimler ve sigorta şirketleri ile birlikte çalışmayı ve yapıların yangın güvenliğinin arttırılmasına katkıda bulunmayı görev bilmektedir.

SÜREKLİ YAPISAL PERFORMANS
Gazbeton, hafif olmasına karşın sağlam ve dayanıklıdır. Gazbetonun sağlamlığı milyonlarca hava boşluğunu çevreleyen kalsiyum silikat iskeletten ve basınçlı kür kazanlarında (otoklav) kürleme prosesinden kaynaklanır. Çok iyi mekanik özellikleri, gazbetonun, deprem bölgelerinde de tercih edilen yapı malzemesi olmasını sağlamıştır.

Ürünün hafifliği, yapının temellerine etkiyen yüklerin ve depremde oluşan yatay yüklerin daha az olmasını sağlar ve böylece deprem güvenliğine katkı yapar. Gazbeton, özelliklerini yapının ömrü boyunca korur, yaşlanmaz. Rüzgar, yağmur, fırtına etkisiyle erimez ve çürümez. Genellikle, dış ısı değişimleri gazbetonu etkilemez.

Gazbeton, kimyasallara karşı da dayanıklıdır. Alkali yapısından dolayı asit yağmurlarına dayanır.

YÜKSEK KAYNAK VERİMLİLİĞİ VE DÜŞÜK ÇEVRESEL ETKİ
Gazbetonun yüksek kaynak verimliliği, ürünün hammadde işlenmesi aşamasından atık fazına kadar çevreye olumsuz etkisinin çok az olmasının nedenidir.

Hammaddeler
Gazbeton, doğal olarak bulunan malzemelerden - kireç, kuvarsit, ince kum, diğer silisli malzemeler, su ve çok az miktarda aluminyum tozu (aluminyum üretiminde ortaya çıkan bir atık) ve çimentodan üretilir.

Üretim
Sürekli verimliliğin artması sayesinde, gazbeton üretimi, diğer yapı malzemelerine kıyasla m3 başına çok daha az hammadde ihtiyacı gösterir. Bu oran diğer bazı yapı malzemelerinin neredeyse % 20’si mertebesinde olabilmektedir. Üretim prosesinde hiç hammadde kaybı olmaz. Bütün üretim fireleri üretim sürecinde yeniden değerlendirilir. Kür periyodunun ardından kalan fazla malzemeler de tekrar öğütülerek diğer üretimlerde kullanılmak üzere değerlendirilir.
Gazbeton üretimi, diğer duvar malzemesi üretimlerinden daha az enerji gerektirir ve böylece fosil yakıtların tüketimini ve buna bağlı olarak da CO2 emisyonunu azaltır. Enerji tasarrufu, kürleme periyodunda da sözkonusudur. Çünkü buhar kürü göreceli olarak düşük ısılarda yapılır ve otoklavlarda kullanılan sıcak buhar takip eden üretim sürecinde de kullanılır. Endüstriyel kalitede su kullanılır ve ne su ne de buhar çevreye salınmaz. Üretim prosesinde zehirli gaz oluşmaz.

Taşıma
Gazbetonun hafifliği, ürünün daha az enerji kullanarak taşınmasını mümkün kılar. Betondan beş kat ve tuğladan 3 kat hafif olması, taşıma sırasında oluşan CO2 emisyonunda önemli azalma sağlar. Taşıma konusunda mesafelerin kısa tutulabilmesi için, gazbeton üreticileri, pazar bölgelerine mümkün olduğunca yakın üretim yapmak prensibini uygularlar.

Kullanım
Gazbetonun çok iyi yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma konusunda enerji tüketimini çok azalttığı için, çevresel koruma konusunda doğrudan etkilidir.
Ek olarak, gazbetonun kolay işlenebilmesi sayesinde yanlışsız kesim yapılır ve işlenme sırasında ortaya çıkan atık ve zayiatların minimum düzeyde olmasını sağlanır. Diğer duvar malzemelerinden farklı olarak, gazbeton, yapı maliyetini ve çevresel etkileri artırıcı yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanım ihtiyacı göstermez.

Yeniden Değerlendirme, İyileştirme ve Atık
Gazbetonun kullanım ömrü boyunca, potansiyel atıklar mümkün olan her noktada yeniden değerlendirilerek sonuç olarak ortaya çıkan atık miktarı en aza indirgenir.
İnşaat sahalarında ve yıkım alanlarında, ayrılmış ve sınıflandırılmış gazbeton atıkları toplanarak yeniden değerlendirilebilmektedir.

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 664 kez görüntülendi
31, Ekim, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde samet özşenol C18 (321 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4 cevap 5,731 kez görüntülendi
20, Ekim, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap 4,734 kez görüntülendi
30, Eylül, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde Taner Aydın tarafından soruldu
4 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 881 kez görüntülendi
28, Ekim, 2018 Yapı Statiği kategorisinde ispirto C14 (18 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4 cevap 14,914 kez görüntülendi
14, Ekim, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...