Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

140(14*10) metrekare 3 katlı betonarme bir yapı hakkında bazı sorular?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
466 kez görüntülendi
11, Kasım, 2020 Betonarme Yapılar kategorisinde Teori C14 (7 puan) tarafından soruldu


Not: Yapının yapılacağı yer deprem bölgesi değildir zemini sağlamdır.



Ben radye temelde demir aralıklarını 15 cm olarak aldım ve aşağıdaki sonuçları buldum.


Demir kg= 154 adet (12m/adet) * 10.656 = 1641 kg 


Bazı sorularım olacak;


* 140(14*10) metrekare 3 katlı bir betonarme yapının Radye temelindeki demir aralıkları kaç cm olmalıdır?


* Bu yapıya göre radye temelde iki sıra mı demir örülür yoksa tek sıra mı ?


* Bu yapıya göre temele kaç cm beton dökülmesi gerekmektedir ?


* Kolonlar kaça kaç olmalıdır? Kaç tane kolon yeterlidir?


Öncelikle ben bir inşaat mühendisi veya bu işle uğraşan birisi değilim. Sadece kendime yapacağım bir iş için bilgi sahibi olmak istiyorum.





Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme
14, Kasım, 2020 Mr.bohem C20 (544 puan) tarafından cevaplandı
16, Kasım, 2020 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
benim fikrim; bu tarz bir soru bu şekilde bu platformda meslektaşlarım tarafından cevaplandırılmamalıdır. temel kalınlığı,donatı sayısı,donatı aralığı,kolon boyutu ,kolon sayısı böyle oturduğumuz yerden varsayımlarla  HESAPLANAMAZ. maliyet mi istiyorsunuz? girin bayındırlığın birim fiyat listesine, yapınızı seçerek ortalama toplam maliyetiyle alakalı fikir sahibi olabilirsiniz. ama siz bu sorduğunuz soruların çok basit bir şekilde, ustanın odaya bakıp da buraya şu kadar metrekare fayans gider, bu duvar bilmem kaç kg sıva yer tarzında cevaplanmasını istiyorsunuz. bu o kadar kolay değil. arazinizin aplikasyon planını alırsınız, gidersiniz önce mimari projesini çizdirirsiniz sonra o projeyi verirsiniz bir inşaat mühendisine size statik projesini çözer verir. madem bu işlerden uzaksınız(öyle söyluyorsunuz) ve yardım istiyorsunuz. siz o çözdüreceğiniz statik projeyi burada paylaşın ben söz veriyorum size demirler kaç araya bağlanmış temel kaç metreküp beton yemiş, kolonların boyutları ne olmuş etriye araları ne kadar, filiz sayıları kaç hepsini tek tek söyleyeceğim. sizin sorunuz özelinde böyle bir açıklama yaptım. ama bu iş o kadar küçümsenmeye başlandı ki herkes inşaat müh oldu, herkes bina yapma derdinde. bunun 4 yıl eğitimini alıyor meslektaşlarım, yetmiyor kimisi şantiyede saha mühendisi olarak tecrübe kazanıyor,kimi projeci olarak proje ofislerinde deneyim kazanıyor dirsek çürütüyor.  öyle sizin dediğiniz gibi yapı deprem bölgesinde değil , zemin sağlam diyip bina gelip üstüne oturtulmuyor. arkdaşlarımın yaptığı mesleğe ve emeklerine saygımız olsun. LÜTFEN.
15, Kasım, 2020 Teori C14 (7 puan) tarafından yorumlandı
23, Şubat, 2021 Teori tarafından düzenlendi
Yukarıda yazdığım gibi amacım sadece bilgi edinmek ortalama kafamda bir maliyet oluşturmaktır. Bu maliyet yanlış da olabilir tabi. Çünkü zaten bir mühendise göstermeden yapıya başlamanın bir intihar olacağını bende biliyorum. Bu yüzden kimseye saygısızlık etmiş olmuyorum. Burada konu insan hayatı üç beş liradan kaçacak değiliz. Bu sayfanın insanları bilgilendirici bir sayfa olduğunu zannettim ve amacım sadece bilgilenmekti. Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için sağlıcakla kalın.
1 beğenilme 0 beğenilmeme
14, Kasım, 2020 Estetique C14 (67 puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar bu tür sorular belki bir fikir vermesi açısından cevaplanabilir lakin statik mühendisler tarafından çizilmesi, değerlendirilmeleri çok daha sağlıklı olacaktır. Belki yapılan ölçümler ve değerlendirmeler sonucunda zemininizin radye temele uygun olmadığı mütemadi temele daha uygun olduğu ortaya çıkacaktır. Zemin taşıma kapasiteniz gerilmeyi kurtarmadığı için farklı parametler ve tasarım detayları ortaya çıkacaktır. Bu yüzden sorularınızın cevabı kapsamlı değelendirmeler sonucu verilir ve tasarıma ona göre başlanılır. İzmir depremi malumumuz...

Radye temelin derinliği genellikle zemindeki donma yüksekliğine göre karar verilir. Fakat fikir vermesi açısından radye temelde donatı aralıklarını 20cm yapabilirsiniz. 14m/0.20cm'den 70 adet x düzleminde 10m/0.20 cm'den 50 adet y düzleminde donatınız olacaktır alt ve üst donatı toplamda (70+50)x2'den 240 adet ana donatı adediniz olacaktır. Radye temel derinliğiniz ne kadarsa donatılarınızı baştan ve sondan 90 derece 35cm-50cm arası gönyeleyeceksiniz. Temel kalınlığı değiştikçe donatı çapı veya aralığı değişir. 60 cm Radye temelde 16'lık demir 20 arayla atabilirsin. 80 cm lik radye temelde yine 16 lık demir kullanabilirsin. Büyük donatı geniş aralık kullanmak yerine küçük donatı küçük aralık kullanmak betonarme davranışı için daha uygundur. Donatı siparişi verirken bunları göz önünde bulundurun. Temelde 16mm çapından düşük donatı çapı ASLA AMA ASLA KULLANMAYIN!!!


Bunun yanında gerilme ve ek(şapo) donatılarınız çizen müellif mühendis tarafından eklenebilir. Sehpa donatılarınız olacaktır 10mm çapında kulanacaksanız m2'ye 2 adet 14mm-16mm çapında sehpa donatısı yapacaksanız m2'ye 1 adet kullanabilirsiniz. 8mm çapında sehpa donatısı olmaz. Sipariş verirken bunları göz önünde bulundurun. En küçük kare kolon 30cmx30cm dairesel ise 35cmx35cm küçük olamaz. 14mm'den düşük çaplı donatı kullanılamaz! Siz yine de 16mm'den düşük donatı hiç bir elemanda kullanmayın. Kolon aralıklarını dolayısıyla da kiriş boyu kısaldıkça, kirişler kesme açısından daha kritik hale gelecektir. Bence 4-5 metre, analiz de doğru yapıldıysa çok ciddi bir sıkıntı doğurmaz. Daha da küçülürse perde seçeneği düşünülebilir belki.


Bu konu çok ciddi bir konudur tecrübeli bir inşaat mühendisi, statik mühendisi ve mimarla çalışın.

15, Kasım, 2020 Teori C14 (7 puan) tarafından yorumlandı
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ediyorum. Tabiki bir mühendisle çalışmadan yapıya başlamam sadece ortalama kafamda bir maliyet oluşturmak için böyle bir soru sordum. 

İlgili sorular

0 beğenilme 1 beğenilmeme
2 cevap 2,705 kez görüntülendi
5, Aralık, 2015 Yapı Statiği kategorisinde barisderin1 C14 (4 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 371 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 506 kez görüntülendi
10, Haziran, 2020 Yapı Statiği kategorisinde Yakupp C14 (6 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 979 kez görüntülendi
18, Mart, 2019 İnşaat Mühendisliği kategorisinde OGUZİNS C18 (309 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 781 kez görüntülendi
10, Ekim, 2018 Yapı Statiği kategorisinde loscromwell C35 (1,576 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...