Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Betona Ne Kadar Katkı ve Su Verilebilir ?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
2,579 kez görüntülendi
20, Haziran, 2019 İmalat Hataları kategorisinde ismailma95 C14 (15 puan) tarafından soruldu

Merhaba sayın meslektaşlarım. Öncelikle herkese iyi günler dilerim. Ayrıca yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ediyorum.

1.5 yıllık inşaat mühendisiyim ve yaklaşık 1.5 yıldır bir yapı denetim firmasında saha ekibinde çalışıyorum. Görevlerimden bir tanesi de beton dökümünü denetlemek. Beton dökümünde bulunan herkesin bildiği üzere betonun slumpı her zaman mükemmel aralıkta olmaz. Katı beton geldiği zaman ustalardan kolon ve kirişlere tam yerleştiremedikleri, vibratörün etki etmediği, mastar çekemedikleri gibi şikayetler alıyoruz. Tabliyeye çıkıp baktığımda da bunun kısmen doğru olduğunu görüyorum. Bazen öyle betonlar geliyor ki kolonda vibratörü attığınızda vibratörün girdiği yer delik olarak kalıyor veya hasır donatılarının altına yayılmıyor, kirişlere dolmuyor vs. Şimdi ben bu tarz durumlarda betona müdahele etmek durumundayım ki imalat hız kesmeden devam edebilsin. Bu sebeple de katkı ve su kullanmak durumunda kalıyorum. Mikserlerin yanında 1 litrelik hiper katkı oluyor genelde ve 30-50 litre su ile beraber kullanıldığında yeterli derecede slumpı yükseltebiliyor.

Öğrenmek istediğim şey ise:


1- Betonun mukavemetini düşürmeden hangi miktarlarda katkı ve su vermemi önerirsiniz ?

Not: Eğer 1 kere denediğimiz 1 litre katkı ve 30-50 litre su kıvamını düzeltemezse mikseri geri yolluyoruz.

2- Helikopter çekilmesi için çabuk donması amacıyla katkısız beton geliyor. Bu yüzden de katkı veremiyorjm. Kıvamını nasıl düzeltmemi önerirsiniz ?

Teşekkürler.
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

2 beğenilme 0 beğenilmeme
20, Haziran, 2019 muratulutas24 C30 (1,115 puan) tarafından cevaplandı
        Üstat

        Öncellikle tebrik etmek isterim. En azından bilmediğiniz bir konuyla ilgili insanların fikirlerini önemseyip doğru yolu bulmaya çalışıyorsunuz.

         Söz meclisten dışarı yeni yetme mühendis arkadaşlar hem konuyu bilmiyorlar hemde ahkam kesiyorlar . Konulara gelince

          1- Mukavemeti düşürmeden su ve katkı veremezsin 

           a Katkı suya göre daha masumdur ama oda hava sürükleyebilir su kusabilir hava sürüklemesi çok küçük hava boşlukları oluşturup beton dayanımını düşürür. Su kusarsa da betonun homojen yapısını bozar. Kesinlikle bu işlem o beton santralinin kullandığı çimento katkı agrega yı çok iyi bilen insanlar tarafından yapılmalıdır bunu da beton santralinin laboratuar sorumlusu yapabilir.

           b Su işin ölüm bölgesidir beton dayanmını katılan suya göre %10 % 60 kadar düşürebilir.

           Nota gelirsek o mikser ilerde düzeltilip geri dönmediğinden emin olamazsın (tecrübeyle sabittir.) 

           Katkısız betonun çabuk donması bir şehir efsanesidir. Çabuk priz alması için özel bir katkı kullanılmıyorsa kullanılan katkı priz sonunu etkisi yoktur. Ayrıca katkı kullanılmadan imal edilen beton su çimento oranını bozacağı için fazlada tercih etmesen iyi edersin şöyle bir deneme yap katkısız beton yerine o gün dökülecek bütün betonları katkılı al ustalar farkı anlamayacaktır.

           Kolay gelsin. İyi çalışmalar.        

             
21, Haziran, 2019 ismailma95 C14 (15 puan) tarafından yorumlandı

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.


Ben şantiye şefi değilim o yüzden de betonun nasıl gelmesi gerektiğine karar veremiyorum. Zaten tam da bu sebeple neler yapabileceğimi sizlere danışmak istedim.

Su ve katkı tabi ki de mukavemeti düşürüyor ancak ben de sahada bir şekilde bu duruma çözüm bulmak zorundayım. İnanın arkamı dönsem  200 litre su vermekten çekinmezler. Ben elimden geldiğince mukavemeti kabul edilebilir düzeyde tutarak kıvamını uygun hale getirmek istiyorum. Santralin laboratuar sorumlusu zaten mikserlerin yanında katkı gönderiyor. Sizce katkı ve su için hangi miktarlar kabul edilebilir ?

Ve evet ben de biliyorum malesef o mikseri tekrar geri yolluyorlar. Tek yapabileceğim plakayı ezberleyip denk gelirse numune aldırıp dayanımına bakmak. 

Ayrıca katkısız dediğim normal betondaki katkının 1/3'ü kadar katkı koyuyorlar. Düşük slumplı beton geliyor.

21, Haziran, 2019 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Katki maddelerinin priz süresine etkisi sehir efsanesi degil, bircok kaynakta etkisi oldugundan bahsediyor. 
21, Haziran, 2019 muratulutas24 C30 (1,115 puan) tarafından yorumlandı
Üstad 

Yazdığım yazıyı tam olarak okursanız prize sonunu veya başını etkileyecek katkılarda var ama beton santrallerinde kullanılan hiper süper veya midrange tipi katkıların kriz sonuna etkisi yoktur .Bu konuda prof adım yeğinobalının çalışmalarına bakmanızı öneririm .

Katkılar eğer özel dizaydizayn değilse max etki zamanı 40 45 dakikadır ama özel dizayn edilirse 1.5 gün sonra priz alan  uyuyan betonda imal edebilirsin iyi çalışmalar
21, Haziran, 2019 muratulutas24 C30 (1,115 puan) tarafından yorumlandı
Üstad 

Seni anlıyorum ama yazımdada paylaştığım gibi şundan şu kadar diye tek düze bir şey yok katkılar çimentoya göre dozajlanır tabi çimento kadar kullanılan agreganın değişmeleri önemlidir. Örnek olarak ince mali şu emme oranı bu sebepten ötürü bir milyar veremeyiz .Çalıştığınız beton firması illaki tse bağlıdır ve illaki size irsaliyede döküm slampı yazar (s1 s2 s3 veya s4)size düşen katı gelen betonun standartlar içinde size ulaşmasını istemeniz .Yani muhattabınız beton santrali 

İYİ ÇALIŞMALAR 
21, Haziran, 2019 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Benim katki maddeleri diye bahsettigim de zaten akiskanlastiricilar. Konuda tek bahsedilen katki maddesi o oldugundan öyle bahsettim. Priz süresine etkisi oldugunu da bircok farkli kaynaktan okudum. Yazdiginiz kisinin calismasini atarsaniz ona da bakarim. 
1 beğenilme 0 beğenilmeme
21, Haziran, 2019 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı

Senin yerinde olsam yapi malzemesi konularini derinlemesine tekrar ederdim/calisirdim. Sordugun sorularin yanitlari orada. Su miktarinin beton dayanimini ne kadar düsürdügünü kendin de hesaplayabilirsin bu sayede ve daha bircok konuda bilgin olur. Santiye icin en gerekli dallardan birisi yapi malzemeleri.


Sorularina gelince de düzgün ve tavsiye edilen miktarlarda kullanilan katki maddeleri yararli olabilir. Bizim yapi malzemeleri prof'u bu maddeleri bilgisizce kullanmanin iyi olmadigini söylerdi. Teorik olarak akiskanlastiricilarin eksileri: 


- Hava kabarciklari olusturabilir. 

- Priz almayi geciktirebilir.

- Rötre'yi artirabilir.

- Dayanimda azalmaya neden olabilir.


Hazirlanan karisima su eklemek tamamen yanlis. Yüksek su/cimento oraninin bircok eksisi var. Sadece dayanim bakimindan da degil. O bakimdan ben santiyede hesap disi ekstra bir su hayatta ekletmezdim. 


Isin en dogrusu katki malzemelerinin de santralde katilip santiyeye gelmesi. Bazi katki maddeleri mecburen santiyede dökülüyor, cok kisa priz alma süreleri oldugundan. 0Cok gerekli oldugu durumlarda belli oranda akiskanlastirici kullanabilirsin ama bunun icin de konu hakkinda öncesinde arastirma yap derim. Bu tarz kimyasallarin nasil kullanilacagini ve hangi oranlarda kullanildiginda yan etkilerinin min oldugunu ögren. Bu kimyasallari ekstra kullandigin zaman da o kamyondan numune alabilirsin. 


Youtube'da da yemek yerken vs santiyede vlog tarzi video ceken kisileri izliyorum bazen. Oradan gördügüm kadariyla zaten Türkiye'de cok yüksek su/cimento orani kullaniliyor. Bir video'da santral sorumlusu 0,67 su/cimento oranina sahip beton hazirladiklarini söylüyordu. Bu oran Avrupa icin oldukca ucuk. Tabi Avrupa'dan kastim Bulgaristan vs degil. Avrupa'da 0,45-0,5 oranlarinda kullaniliyor su/cimento orani. Özellikle köprülerde 0,4 oraninda kullanildigini söyledi betonarme profum. 


https://www.youtube.com/watch?v=Ri90IId5jaE


Su video'daki betondan daha mi kati kivamda geliyor su katmak zorunda kaldiginiz betonlar? 

İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 344 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 491 kez görüntülendi
14, Nisan, 2020 Diğer kategorisinde kaya190758 C14 (8 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 498 kez görüntülendi
25, Haziran, 2021 Kaba İnşaat kategorisinde bir mühendis C14 (15 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 8,335 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 420 kez görüntülendi
30, Eylül, 2014 Kaba İnşaat kategorisinde Yusuf tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...