Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

BINA SAĞLAMLIĞI

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
1,219 kez görüntülendi
18, Aralık, 2018 Yapı Statiği kategorisinde VARER C14 (6 puan) tarafından soruldu

Sayın İnşaat Mühendisleri, sizlerden oturduğum daire için kaba bir bilgi almak istiyorum.
İstanbul , Teşvikiye’de  52 yıllık, 6 katlı bir binanın 2. katında oturuyorum.
Her katta iki daire var dairelerin bürüt alanları 80 ve 100 m2
Binada arkaya ve yana doğru yatma var. Dışarıdan çıplak göz ile bile anlaşılıyor. Digital açı ölçer ile ve şakül kullanarak yaptığım yaklaşık 30 ölçümün sonucu 1.5° yatıklık tespit ettim. Yatma olayı ne zaman başlamış ve devam ediyor mu bilmiyorum.

Yatma olayının yanında binanın kolon dizilişi ve kesitleri bana uygun değil gibi geldi. Ben İnşaat mühendisi değilim ama merak edip belediyeye gittim ve kat planını alıp baktım. Kolonlar simetrik yerleştirilmemiş sanki gelişigüzel serpiştirilmiş gibi. Bu önemli bir kusur  mudur. 
 
Kattaki (iki daire toplamı) kolon sayısı 24 ve kesit olarak 300x200 mm gibi gözüküyor. Ancak karşı dairede tadilat yapılırken bir ara duvarı ortadan kaldırdıklarında projede 300x200 mm gözüken kolonun 200x200 olduğunu gördüm. Diğerlerini anlama imkanı olmadı maalesef.
Binanın yaşı ve yukarıda yazdığım olumsuzlukları düşündüğümde olası bir deprem durumunda binanın yıkılacağından endişeliyim. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyim.
Elbette bu konuda kesin yargıya varmak için bir yapı denetim firmasına müracaat ederek kontrol yaptırmak lazım fakat bina çürük çıkarsa binanın tahliyesi ve yıkılıp yenilenmesi gerekiyormuş. Binada oturanların çoğu emekli ve maddi durumu elverişli olmadığından bu şekilde bir çözüm bulmak mümkün değil.image image

Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

3 beğenilme 0 beğenilmeme
18, Aralık, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından cevaplandı
18, Aralık, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Pisa kulesinin egikligi 4 derece olmasi gerekiyor. Sizin binayi az daha egerseniz turist cekme ihtimaliniz yüksek yani. 


Kisa cevap olarak mutlaka tasinirdim ben. Sizin binaniz gibi onlarca/yüzlerce bina oldugunu tahmin ediyorum Türkiye'de. Izmir/Bostanli'da oldukca islek bir yerde yillardir egik duran binalar vardi. Simdi ne oldu onlara bilmiyorum tabi.



Binanizin 52 yillik oldugunu söylüyorsunuz. Siradan bir bina icin hesaplanan kullanim süresi 50 yildir. Yani sizin bina kullanim ömrünü doldurmus. 52 yil önce ülkede insaat sektörü nasildi bilmiyorum ama söylenen önceden insaatin simdiye göre cok daha kötü oldugu. Eski yönetmeliklerin de yeterliligi tartisilir. 52 yil icinde tahminen donatilar yüksek oranda korozyona maruz kalmistir, yani anlayacaginiz dille cürümüstür. Kolonlarin bile olmasi gerektigi boyutlarda yapilmadigini söylüyorsunuz. Durum böyleyse yapi elemanlarindaki donatilar da konmasi gerektigi miktarda konmamistir. Yüklediginiz projede perde duvar da gözükmüyor. Yani binanizin tasiyici sistemi cerceve. Cerceve sistemler de perde duvarli sistemlere nazaran oldukca narindirler. Iyi iscilik ve mühendislik gerekir. Türkiye 2018'de dahi bu sartlari saglayamiyor. Binanizin bu kadar egik olmasi da zemin etütünün ya olmadigini yada dogru yapilmadigini gösteriyor. Kisaca binanizin saglam denecek bir parcasi bile yoktur büyük ihtimal. 

Tasinacaginiz binanin da mutlaka ama mutlaka perde duvarli bir tasiyici sistemi olmasina dikkat edin. Türkiye'deki mühendislik ve iscilik suanda uygulanan tasarim anlayisi icin yeterli degil. Yeni yapilmis dahi olsa sadece cercevelerden olusan bir binada oturmam ben Türkiye'de. Mühendisligi iyi yapilmis dahi olsa, ki genel anlamda konusursak hic sanmiyorum, isciligi rezalet olacak. Türkiye'deki tasarim anlayisina göre de oldukca iyi iscilik gerekiyor cerceve sistemler icin. Sonuc olarak da depremlerde en cok hasar gören ve yikilan binalarin basinda geliyor bu sistemler.

Hadi diyelim ben oturdugum yerden salliyorum. Benim dediklerimin aynisini diyen profesörler var. Ugur Ersoy'un bir videosunu atiyorum asagiya. Kim oldugunu arastirabilirsiniz internette. Türkiye'nin betonarme'deki en iyi 1-2 profesöründen birisidir. Attigim yerden itibaren direkt olarak yukarida yazdiklarimi söylüyor. Özellikle perde duvari zorunlu kilma teklifine ve "Türkiye gercekleri" sözüne dikkat cekerim. 48.50'de Amerikali arkadasi ile konusmasini da dikkatli dinleyin. Kisaca ilgileniyorsaniz bastan sona izleyebilirisiniz. 


Bu dediklerini aslinda düzgün egitim almis bütün mühendislerin görmesi ve bu tasarimlardan kacmalari gerekiyor ama maalesef Türk mühendisleri bunlari göremiyor.
25, Aralık, 2018 VARER C14 (6 puan) tarafından yorumlandı
Sn. Pug Life,

Zaman ayırarak yaptığınız yorum ve bilgilendirme için çok teşekkürler.

Uğur Ersoy'un videosunun tamamını izledim. Benim gibi inşaat kökenli olmayıp bu konuda bilgi almak isteyenler için mükemmel bir kaynak.

Yabancı sitelerde de betonarme binaların sağlamlığı konusunu araştırdım. 50 yıl üzeri ömür verenler de var ama çoğunluğun fikri 50-70 sene aralığında. Ömrü belirleyen en önemli şey de kiriş ve kolonların içindeki demirlerin korozyona uğraması anladığım kadarıyla. İnşaat yapıldıktan sonra zamanla oluşan mikro-makro çatlaklardan giren nem demirleri yavaş yavaş çürütüyor ve sonunda demirler iş yapamaz hale geliyor.

Türkiyede 50 yıl önce betonun el veya betonyer ile göz kararı ölçülerde karıştırılarak döküldüğü, nervürsüz demir kullanıldığı, kullanılan kumun (İstanbul için) büyük ihtimalle deniz kumu olduğu ve kolon kesitlerinin minimum düzeyde tutulduğu düşünülürse (perde duvar zaten söz konusu değil) benim binanın depremde yıkılmaması mucize olur. Zemin oldukça sağlam diye biliyorum yakın çevrede yenilenen binaların temelleri kazılırken görmüştüm toprak ile karışık kaya parçalarının daha çok olduğu bir zemin yapısı vardı.

Söylediğiniz gibi binalarda perde beton ülkemiz için şart. Deprem aktivitesinin pek fazla olmadığı Ankarada bile ODTÜ binalarında hep perde duvar kullanılmış. 1950 - 60'lı yıllarda yapılan binalada perde duvar düşünülmüş. Perde duvarı ilk orada görmüş o zamanlar pek anlam verememiştim !!

Çevremde yenilenen binaları da gözlemliyorum ve bir çoğunda perde duvar olmadığını görüyorum. binanın ön görümünü kapatmamak adına estetik kaygılar ve para insan hayatından daha önde tutuluyor gibi bir düşünce oluştu bende.
25, Aralık, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Yabanci sitelerdeki bilgiler Türkiye icin tam olarak dogru sonuclari vermeyebilir. Örnek olarak korozyon konusunda yurtdisinda su/cimento oranini düsük tutmaya calisirlar. Türkiye'de ise gördügüm kadariyla oldukca yüksek su/cimento orani kullaniliyor. Yüksek su/cimento orani sonucu kilcal gözenekler olusur ve bu gözenekler havayi/nemi icine emer. Bunun sonucunda da donatilar cok daha hizli korozyona ugrar. Ben de yukarida 50 yil yazdim ama 50 yil tahmini aslinda Türkiye icin pek de gercekci bir tahmin degil. 

Kullanilan kumun deniz kumu oldugu ve nervürsüz donati kullanildigi dogru. Ali Agaoglu kendisi televizyonda söylüyordu kullandim diye. Kendi iddiasina göre de herkes öyle insaat yapiyormus eskiden. Baska malzeme yoktu diyor. 

https://www.youtube.com/watch?v=P-7FfMM5Xsg
27, Aralık, 2018 VARER C14 (6 puan) tarafından yorumlandı
Bilgi için teşekkürler.

Videoyu seyrettim. Ağaoğlu eskiden kullandıkları kumun uygun olmadığını söylüyor ve "ne yapalım ithal mi edecektik" diyor. Bu cümle çok mantıksız ve insanları kandırmak için söylediği bir söz. Deniz kumunu yıkayıp içindeki tuzdan arındırmak suretiyle kullanabilirdi. Ama  çok, daha çok para kazanma hırsıyla böyle bir şey yapmamış olduğu anlaşılıyor.

Ayrıca kendi yaptığı yeni binaların satılabilmesi için eskilere "çürük" demesi ,, "eski binaların hepsi tost olacak" gibi söylemlerde bulunması karakterine uygun düşüyor.

Neyse, ben de oturduğum binaya sağlamdır diyemiyorum zaten. Şimdilik oturmaktan başka çarem yok zira satılığa çıkarttım ve bir yıldır alıcı yok !!!
27, Aralık, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Ali Agaoglu daha cok daire satmak icin yalan söyleyebilir ama bu konuda söyledigi seyin yalan oldugunu sanmiyorum. Bu dedikleri daha o söylemeden önce bilinen ve söylenen seylerdi. 

İlgili sorular

2 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 582 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 733 kez görüntülendi
18, Haziran, 2020 Yapı Statiği kategorisinde Ali AY C14 (6 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 380 kez görüntülendi
13, Haziran, 2020 Yapı Statiği kategorisinde yuriboyka11 C14 (3 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 506 kez görüntülendi
10, Haziran, 2020 Yapı Statiği kategorisinde Yakupp C14 (6 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 548 kez görüntülendi
26, Nisan, 2020 Yapı Statiği kategorisinde kobra601 C14 (3 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...