Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

S220, S420, B 420B, B420C, ÇELİK SINIFLARI?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


3 beğenilme 0 beğenilmeme
26,157 kez görüntülendi
19, Temmuz, 2018 Kaba İnşaat kategorisinde TALHA MERTEL C16 (184 puan) tarafından soruldu

Herkese kolay gelsin, 

Arkadaşlar bu çelik türlerinde, 220-420 yazması neyi ifade eder? Harfler neyi ifade etmektedir. Biraz araştırdığım da akma dayanımı, çekme dayanımı kat sayılarını gördüm, akma dayanımı çekme dayanımı neyi ifade etmektedir? Şimdiden teşekkürler cevaplayanlara:)
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

3 beğenilme 0 beğenilmeme
20, Temmuz, 2018 Berkanklc C18 (475 puan) tarafından cevaplandı
20, Temmuz, 2018 TALHA MERTEL tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Çelik içerisinde bir çok Fe, C gibi elementlerle bir araya gelmiş bir alaşımdır . Çelikte bu elementlerden az olmasına rağmen çeliği en çok etkileyen C(KARBON) olarak bilinir. Karbon çeliğe sertlik verir demir ile çeliği aslında ayıran önemli faktörden biri de budur. S420 çeliği S220 çeliğine göre daha güçlüdür(tam gevrek diyemeyiz malzemeye ama birbiri ile karşılaştırmak adına daha gevrektir diyelim ) . Yani kısacası S420 çeliğinin Akma dayanımı 420 N/mm^2 (MPa) S220 Çeliğinin akma dayanımı ise 220 N/mm^2 (MPa) dır. Ayrıca şekil değiştirme bakımından da ters bir orantı görülür. Bunlarla ilgili çok video yazı var okumanı tercih ederim karşılaştırmalı grafikler var .Ayrıca kendisi hocam olur http://w3.balikesir.edu.tr/~kturker/Desler.htm sitesinden şuan da çelik yapılar 1 i kaldırmış lakin yükler dersi geldiği zaman muhtemelen güncelleme getiriyor takip edebilirsin. 

Çeliğin nasıl üretildiğinin videoları var youtube ( ingilizcesini yazarsan istediğinin ) izleyebilirsin aynı bir pasta yapmak gibi bir şey hamurunu oluşturduktan sonra içerisine Fosfor vb. aklıma gelmeyen bir çok meyveyi pastanın içine atıp süsleyip güzelleştiriyorsun :)  Konudan baya saptım :D 


İYİ ÇALIŞMALAR.

20, Temmuz, 2018 Berkanklc C18 (475 puan) tarafından yorumlandı
Akma dayanımı Hooke Kanunun geçerli olduğu orantılık yani gerilme şekildeğiştirmenin belirli oranda artış gösterdiği kısmın şekil değiştirme bölümüne , elastik şekil değiştirme deriz örneğin poşeti deldiğinizi farz edin çektiğininz zaman delik büyüdükçe daha da fazla kopmaya yaklaştığını ve artık aynı kuvvet uygulamanıza rağmen daha da fazla yırtılmaya başladığını sezeceksiniz işte bu durum plastik şekil değiştirme durumu denebilir . Poşetin delinmeden önceki aşamaları aslında hep geri dönüşü olan uyguladığın kuvvet ile poşetin uzaması arasında bir oran olduğu durumdur bu durumda elastik şekil değiştirme durumudur yani kuvveti çektiğinde eski haline gelecektir. Plastik şekil değiştirmede ise kuvvet çekildiği zaman bir kısım şekil değiştirme geri dönecek bir kısmı ise kalıcı olarak kalacaktır. Akma dayanımı dediğimiz durum da belirli bir sahanlığı içerir.
20, Temmuz, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Elastik bölgelerde mutlaka Hooke yasasinin gecerli olmasi gerekmiyor. Elastik sinir ile orantililik siniri ayni olmak zorunda degil, celik de akmadan biraz önce orantililik sinirindan ayriliyor. Hooke lineer elastik davranisi modelleyebilir. Lineer olmayan elastik davranis da vardir. Elastiklik siniri ikisini de kapsar. Elastik sinir demek o noktadan sonra kalici deformasyonlarin baslamasi demektir. 

Plastik deformasyonda ise kuvvet kaldirildigi zaman bir kisim sekil degistirme geri dönmez. Plastik deformasyon zaten tanim olarak kalici deformasyon demektir. 
21, Temmuz, 2018 Berkanklc C18 (475 puan) tarafından yorumlandı

image

Cümlemi toparlamam gerektiğini düşündüm yazı olarak detaya girince elbet anlamda karmaşa oluşmuş şöyle söyleyeyim plastik bölge de diyelim o zaman plastik şekil değiştirme değil de plastik bölgede şekil değiştirmelerin bir kısmı geri döner bir kısmı kalıcı olarak kalır . Kusura bakmayın cümleyi toparlayayım derken anlam karmaşasına gitmişim.Teşekkürler şef .
21, Temmuz, 2018 Berkanklc C18 (475 puan) tarafından yorumlandı
Elastik bölge konusuna katılıyorum.Çelikte lineer elastik ile lineer olmayan arasında ne kadar fark var bilmiyorum ama açı da 89 dereceye yakın o grafiğin eğiminin 
21, Temmuz, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı

Attigin grafige bakarsan sigma p diye bir nokta var. Oranin adi proportionality limit yani dogrusalligin bittigi limit. 

Alinti: 


Proportionality limit: Up to this amount of stress, stress is proportional to strain (Hooke's law), so the stress–strain graph is a straight line, and the gradient will be equal to the elastic modulus of the material.

Grafige dikkatlice bakarsan da dogrusalliktan ayrildigini fark edebilirsin. Ama bu celigin gercek davranisi icin. Idealize edilmis davranisinda sürekli dogrusal elastik davrandigini varsayariz elastik bölgede, cünkü fark oldukca ufak. 
21, Temmuz, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Plastik sekil degistirmelere gelirsem; eger plastik bölgede sekil degistirmelerin bir kismi geri döner dersen plastik bölgede olusmus sekil degistirmeleri geri dönmüs anlasilir. Yine attigin grafikte C noktasinda yük kaldirilinca geri dönen sekil degistirmeleri elastik olanlar. Grafikten zaten gözüküyor. Belki dogru biliyorsun ama yanlis anlatiyorsun. 
21, Temmuz, 2018 Berkanklc C18 (475 puan) tarafından yorumlandı

Evet düzeltme yaptım şefim dikkat etti iseniz aynı şeyleri yazdım sizinle en son :) yazarken yanlış vurgu yapmışım teşekkür ederim sizlere de duyarlı davrandığınız için gerçi şef olmak bunu gerektirir teşekkür ederim tekrardan iyi günler dilerim :) 

21, Temmuz, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı

Elastiklik konusunda yazdiklarini yanlis anlamisim ben. Sen lineer elastik davranisi ile non-lineer elastik arasinda ne kadar fark var bilmiyorum demissin. Ben onu niyeyse sadece lineer elastik davranir seklinde anlamisim. 


Bu arada bazen bana da sef diye hitap ediyorlar ama benim herhangi bir sefligim yok. Y.lisans yapiyorum, yani ben de hala ögrenciyim. 
3 beğenilme 0 beğenilmeme
19, Temmuz, 2018 serkannarin C16 (219 puan) tarafından cevaplandı

image


Genel olarak çelik grafiğidir, sınıflarına göre üst akma noktasına ulaşma süresi (akma mukavemeti) değişir.

(Yanılmıyor isem) alt akma noktasından itibaren şekil değiştirmeler başlıyor. Bu konuda bilgi sahibi olanlar varsa cevap bekliyorum.

19, Temmuz, 2018 Pug Life C40 (2,870 puan) tarafından yorumlandı
Sekil degistirmeler absiste 0 noktasinda olmadigin sürece vardir, alt veya üst akma noktasinda baslamazlar. Belki de demek istedigin plastik sekil degistirmelerdir. Bu da üst akma noktasinda baslar. 
19, Temmuz, 2018 serkannarin C16 (219 puan) tarafından yorumlandı
teşekkürler 

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 13,463 kez görüntülendi
28, Şubat, 2017 Kaba İnşaat kategorisinde İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından soruldu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,208 kez görüntülendi
9, Mayıs, 2017 Betonarme Yapılar kategorisinde serhat21 C25 (887 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 363 kez görüntülendi
23, Şubat, 2021 Kitap, Dergi ve Yayınlar kategorisinde sdflz C14 (8 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 539 kez görüntülendi
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 505 kez görüntülendi
17, Mayıs, 2020 İnşaat Mühendisliği kategorisinde Merve Nur Seçkin C14 (4 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...