Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

plaka yükleme deneyi nasıl yapılır ?

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


1 beğenilme 0 beğenilmeme
6,777 kez görüntülendi
7, Mayıs, 2017 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
arazi CBR ve PLAKA YÜKLEME DENEYİ yardımcı olursanız sevinirim
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
7, Mayıs, 2017 candyman C35 (1,626 puan) tarafından cevaplandı
14, Mayıs, 2017 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

MERHABALAR

Plaka Yükleme Deneyi Nedir?

Plaka Yükleme Testi yöntemiyle belirli yükleme plakası ve deney derinliği için yerinde (arazide) yükleme koşulları altında zeminin taşıma gücünü belirlemek amacıyla kullanılır. Bu talimatta TS EN 5744,Nisan 1988’de ifade edilen tanımlar esas alınır.

Plaka Yükleme Deneyinde Kullanılan Alet ve Ekipmanlar

  • Yükleme Sistemi: Gereken tahmini toplam yükü sağlayacak veya eşdeğer anlamda öngörülen toplam yük reaksiyonunu sağlayacak yeterli dayanım ve ebatt
  • Hidrolik Kriko takımı: Kapasitesi 50 ton (500 kN)’dan az olmayan ve uyguladığı yükleri, uygulanan artışların ±%2’sini geçme yen hatayla gösterebilen ve (yük göstergesi manometer elektronik yük hücresi veya kuvvet halkası olabilir) kriko pompasının hortum uzunluğu en az 2 m olan.
  • Plaka: kalınlığı 25 mm’den az olmayan ve çapları 300 mm ile 762 mm arasında değişen üç dairesel çelik taşıma plakası veya eşdeğer alana sahip kare çelik taşıma plakaları.
  • Oturma – ölçüm cihazları: kadranlı mikrometre gibi deney plakalarının oturmalarını en az 0,25 mm doğrulukla ölçebile
  • Su Düzeci: deney yapılan yerin düzlüğünü ölçebilecek uzunlukta olan

 


Plaka Yükleme Deneyi Uygulama Yöntemi

Plaka Yükleme Deneyi Nasıl Yapılır?

5.1 Deney işlemi deney çukuru açılarak veya düz yüzey elde edildikten sonra yükleme yapılarak gerçekleştirilebilir.

5.2 Deney yerlerinin seçimi; araştırma sondajlarının sonuçlarına ve yapının tasarım gereklerine göre yapılmalıdır. Aksi belirtilmedikçe, yükleme deneyleri önerilen temel seviyesinde ve temelin maruz kalacağı koşullarda yapılmalıdır.

Not 1 – Kalıcı olarak kazılmış tabanların altında yer alan temeller için, gerçek temel derinliği taban seviyesinin derinliği olarak alınmalıdır.

  Not 2 – Temelin şekil ve ebat etkileri ile su seviyesinin etkisi için uygun şekilde düzeltme yapılmalıdır.

5.3 En az üç deney yeri seçilerek deney yapılmalıdır. Seçilen deney yerleri arasındaki mesafe deney de kullanılan en büyük plaka çapının beş katından az olmamalıdır. Deney plakaları ile yüklenecek yerler veya temeller dikkatlice temizlenir ve düzlenir, böylece yükler tüm temas alanı boyunca örselenmemiş zemine iletilir. Zeminin hidrolik yapılardaki gibi su altında kalacağı bir durum yoksa yüklemeden önce deney yerleri su muhtevasında değişiklik olmasına karşı korunmalıdır. Deney yapılacak yer su altında kalacaksa zemin en büyük deney plakasının çapının iki katından az olmayacak derinliğe kadar önceden ıslatılır.

5.4 Deney çukur açılacaksa, yükleme platformunu veya haznesini deney yerinden mümkün olan uzaklığa, tercihan 2,4 m’den az olmayacak şekilde mesnetleyin ya da başka bir yöntemle sabitleyin.

5.5 Plaka Yükleme deneyinin çukur açılmadan düzeltilmiş yüzey üzerine uygulanması durumunda yükleme platformunun mesnetleri arasındaki uzaklık ile kullanılan deney plakasının merkezinin bu mesnetlere olan uzaklığı kayıt altına alınmalıdır.

5.6 Deney için gereken toplam yük, deney başlamadan önce deney sahasında olmalıdır.

geoteknik-muhendislik-presiyometre-kum-konisi-deneyi-plaka-yukleme-deneyi-istanbul-2


geoteknik-muhendislik-presiyometre-kum-konisi-deneyi-plaka-yukleme-deneyi-istanbul-2

Plaka Yükleme Deneyi Uygulama Yöntemi

5.7 Yük artışlarını uygulamaya başlamadan önce deney alanına yerleştirilen yükleme sütunu, kriko ve çelik plakalar gibi kullanılan tüm donanım tartılmalı ve kayıt altına alınmalıdır.

5.8 Deney çukuru açılacaksa, yükleme yapılan yerin merkezinden en az 2,4 m uzak olacak şekilde kadranlı mikrometre veya oturma kaydedici cihazları tutan kiriş bağımsız olarak desteklenmelidir.

5.9 Yük artırımına başlamadan önce 10 kPa mertebesinde yaklaşık bir dakida süreyle ön yükleme yapılmalıdır. Zemine yük, 95 kPa’dan veya deney yapılan zeminin tahmini taşıma kapasitesinin onda birinden fazla olmayacak şekilde eşit artırımlarla kümülatif olarak uygulanmalıdır. Her yük tam olarak ölçülmeli ve tüm yükler zemine statik yük olarak ulaşacak şekilde ve tepkisiz, dalgalanmasız ve merkezi olarak uygulanmalıdır.

5.10 Her yük artırımından sonra, toplam yük 15 dakikadan az olmayacak bir zaman aralığı için sabit tutulmalıdır.

Not – Daha uzun zaman aralıkları, oturma hemen hemen bitene veya oturma oranı sabit hale gelene kadar sabit yük uygulanarak belirlenebilir. Ancak, seçilen her hangi bir zaman aralığını her serideki tüm deneyler için sabit tutulmalıdır.

5.11 Tüm oturmalar sürekli olarak kaydedilmelidir. Oturma ölçümleri her yük artışından önce ve sonra hemen, yük sabit hale gelene kadar eşit zaman aralıklarında yapılmalıdır. Bu işlem sırasında yük uygulamaları arasında en az altı oturma ölçümü yapılmalıdır.

5.12 Her deney tepe yüke ulaşana kadar veya yük artışının oturma artışına oranınından en az sabit değer elde edilene kadar devam ettirilmelidr. Yeterli yük mevcutsa ve göçme yükü belirgin olarak gözlenmemişse, toplam oturma  plaka çapının  en  az yüzde 10’una ulaşana  kadar deney devam ettirilmelidir.  Son yük artışındaki gözlemler tamamlandıktan sonra, uygulanan yük yaklaşık üç eşit büyüklükte kaldırılmalıdır. Deformasyon iyice azalana kadar veya yükleme aşamasındaki zaman aralığından az olmayan bir periyot için geri boşaltımlar kaydedilmelidir.

https://www.youtube.com/watch?v=O9wy4jo3b5U

BURDANDA DENEYİ İZLEYEBİLİRİSİN KARDEŞİM

8, Mayıs, 2017 kalitekontrol C14 (13 puan) tarafından yorumlandı
teşekkürler. saat okumalarını izah edebilir misiniz.?
8, Mayıs, 2017 candyman C35 (1,626 puan) tarafından yorumlandı
nasıl yani anlayamadım ? neyi izah edeyim anlatımın içinde olan bir yerimi ?
8, Mayıs, 2017 kalitekontrol C14 (13 puan) tarafından yorumlandı
Yük artırımına başlamadan önce 10 kPa mertebesinde yaklaşık bir dakida süreyle ön yükleme yapılmalıdır. Zemine yük, 95 kPa’dan veya deney yapılan zeminin tahmini taşıma kapasitesinin onda birinden fazla olmayacak şekilde eşit artırımlarla kümülatif olarak uygulanmalıdır. Her yük tam olarak ölçülmeli ve tüm yükler zemine statik yük olarak ulaşacak şekilde ve tepkisiz, dalgalanmasız ve merkezi olarak uygulanmalıdır.
8, Mayıs, 2017 candyman C35 (1,626 puan) tarafından yorumlandı
Yani şöyle düşününün burda.

Tam kapasite ölçüm yapmadan önce zeminin tahmini taşıma kapasitesinin cok az bir kısmını tatlı tatlı yani yavaş yavaş yüklenmesidir bunun sebebi tam kapasiteye ulaşana kadar neler oluçağını önceden hesaplamaktır.
8, Mayıs, 2017 kalitekontrol C14 (13 puan) tarafından yorumlandı
teşekkürler sağ olun.

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 8,738 kez görüntülendi
8, Ekim, 2014 Yapı Malzemeleri kategorisinde Emir tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 570 kez görüntülendi
2 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,416 kez görüntülendi
8, Mayıs, 2017 Diğer kategorisinde kalitekontrol C14 (13 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 241 kez görüntülendi
5, Haziran, 2020 İnşaat Mühendisliği kategorisinde furkanny C14 (4 puan) tarafından soruldu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 415 kez görüntülendi
20, Eylül, 2019 Diğer kategorisinde InteriorArchitect C14 (5 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...