Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

Atık agregaların geri dönüşümü

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


0 beğenilme 0 beğenilmeme
1,190 kez görüntülendi
30, Ekim, 2014 Çelik Yapılar kategorisinde concrete C16 (125 puan) tarafından soruldu
Atık agregaların geri dönüşümü mevcutmudur ?
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
30, Ekim, 2014 Snr Kskl C20 (735 puan) tarafından cevaplandı

Agrega; 
Kum, çakıl ve kırma taş gibi genellikle 100 mm büyüklüklerdeki malzemelerden meydana gelmiş bir yığındır.

Günümüze şöyle bir göz attığımızda çevreye bırakılan atıkların büyük ölçüde önemli bir bölümünü inşaat atıkları oluşturuyor. İnşaat atıklarının  %70‘ini betonlar oluşturmaktadır. Doğal hayatı korumak adına yapılan bir dizi çalışmaların en önemlisi doğal kaynakların kullanımın  azaltılmasını sağlayan atıkları geri dönüştürme projesidir. Atık betonlarının beton üretiminde agregaolarak kullanımı bu atıkların çevreye  verdiği zararları minimuma indirmesinin yanında doğal hayatı  agrega kaynaklarının tüketimini ve  bunların verdiği çevresel etkileri azaltmaktadır.

Ülkemizde son yıllarda meydana gelen depremler gösterdiki yıkılan yapılardan elde edilen atık betonların sahillerde dolgu olarak kullanılması oldukça sakıncalı durumlar meydana getirmiştir. Ayrıca büyük yerleşim bölgelerinde doğal kaynakların bulunmaması ve bulunan kaynakların ise şehir merkezlerinden uzak olması aynı zamanda bu ağır malzemelerin taşınmasının maliyeti arttırması bir başka nedenlerden birisi olmuştur. Bir diğer neden ise  bu beton atıklarının hiç değerlendirilmeden atılması  ve bunların toplandıkları yerlerde kapladıkları alan kaybına ve çevre kirliliğinebüyük oranda yol açmasıdır.

Agrega betonun % 55 – 80’ini oluşturmaktadır. Eğer alternatifagrega kaynakları bulunmadığı sürece  beton endüstrisi dünyada  her yıl  8-12 milyar ton doğal agrega tüketeceği düşünülmektedir. Bu durumda ham maddelerin azalması, artan nakliyet maliyetleri ve çevresel etkiler geri dönüşüm agregalarını kullanması gerekliliğini arttırmıştır.

Yapılan bazı deneyler sonucunda atık agregalardan yapılan betonile normal agregadan yapılan beton arasında büyük farklar oluşmuştur.

– Geri dönüşüm agregalarının üzerinde kalan harç kırıntılarınedeniyle normal ageraya göre birim ağırlıklarının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

– Geri dönüşüm agregalarının özellikle ince agregalı geri dönüşüm agregalarının su emme kapasitelerinin çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. İnce agregalı geri dönüşüm agregalarının ortalama su emme değerleri % 10,64 olup, kalın agregaların ortalama su emme miktarı % 4,62 görülmüştür.

– Geri dönüşüm agregalarının aşınmaya ve parçalanmaya karşı dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.

– Geri dönüşüm agregalarının beton üretiminde kullanımı arttıkçataze betonun işlenebilirliğinin azaldığı görülmüştür.

– Beton karışımında kullanılan geri dönüşüm agregası miktarı arttıkça 7 ve 28 günlük basınç mukavemetlerinin düştüğü gözlemlenmiştir.

– Betonda geri dönüşüm agregası miktarı arttırıldıkça betonunbasınç ve çekme dayanımının azaldığı tespit edilmiştir.

-Geri dönüşüm agregalarının işlenebilirliği azaltması, betonun hem basınç hem de çekme mukavemetini azaltmasına rağmen hiç bir kimyasal katkı maddesi  kullanılmadan, farklı beton dozajları, farklı su/çimento oranları ve farklı gradasyon eğrileridenenmeden tamamen geri dönüşüm agregasından 28 günlük beton basınç dayanımı 13,14 Mpa olan beton elde edilebilmektedir. Dolayısıyla artan yıkım atıklarını hem yapısal hem de yapısal olmayan betonda kullanmak hem atık betonların çevreye verdiği zararları azaltacak hem de ekonomik çözümler üretecektir.

– Gerek deprem gibi afetlerden sonra olsun gerekse eski yapıların yıkılmasıyla ortaya çıkan beton atıklarının geri dönüşüm agregası olarak kullanılması, bu atıkların depo edildikleri yerlerde oluşturacağı çevresel kirlilikleri azaltacaktır. Bunun yanında beton atıkların taşınması için harcanan nakliye giderleri azalacağı için bir ekonomi sağlayacağı da aşikardır. Ayrıca nakliye işleminde kullanılacak yakıttan dolayı oluşacak hava kirliliği de azalacaktır. Yine geri dönüşüm agregaların kullanılmasıyla doğal agrega kaynaklarının kullanımını azalacağından dolayı doğal hayatın korunmasına da katkıda bulunulacaktır.

http://sonerkisakol.com/atik-agrega.html

İlgili sorular

1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 326 kez görüntülendi
27, Kasım, 2020 İmalat Hataları kategorisinde Baaaksi C14 (34 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 255 kez görüntülendi
17, Eylül, 2014 Diğer kategorisinde faik bey tarafından soruldu
0 beğenilme 1 beğenilmeme
1 cevap 247 kez görüntülendi
6, Şubat, 2022 Betonarme Yapılar kategorisinde Tuğrulkanat C14 (2 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 624 kez görüntülendi
21, Haziran, 2019 Ulaştırma Yapıları kategorisinde modoste C20 (590 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
0 cevap 271 kez görüntülendi
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...