Merhaba Sayın Misafir! Öncelikle YapiSor.Com 'a hoşgeldiniz. İnşaat sektörünün en büyük bilgi alışveriş platformu olan YapiSor.Com 'dan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanızı tavsiye ederiz. Üye olarak sitede daha fazla kaynağa ulaşabilme, sitedeki diğer üyeler ile etkileşimde olabilme ve daha pek çok imkana sahip olacaksınız. İyi günler dileriz.

İnce İşlerde İş Programı

Daha kaliteli soru ve cevaplar için :
1) Yukarı (▲) ve aşağı(▼) okları kullanarak, artı ya da eksi puan verebilirsiniz.
2) Sorunuza en doğru cevabı seçmek için "√" tik butonunu kullanabilirsiniz.

instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi satın al, instagram takipçi arttırma


4 beğenilme 0 beğenilmeme
6,441 kez görüntülendi
26, Eylül, 2018 Planlama&Maliyet Kontrol kategorisinde asiogü C30 (1,438 puan) tarafından soruldu
İnce işlerde iş programını hangi kriterlere göre planlıyoruz? Örneğin döşeme kaplamalarında şapa başlamadan cepheleri bitirmenin şap için daha faydalı olacağı düşünülüyor. Birbirine bağlı bir çok iş olmaktadır, şu başlıklarda birbirini etkileyen başlıca konular nelerdir?

Döşeme imalatları, duvar imalatları, tavan imalatları, kapı-pencere-doğrama vb., çatı imalatları, dış cephe imalatları, tefriş, yalıtım imalatları.

Teşekkürler
Bu Soruyu Paylaşmak İster misin :

YAPISOR'u Takip Et, Bilgi ve Fırsatları Kaçırma :


Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

2 beğenilme 0 beğenilmeme
27, Eylül, 2018 Çırak C20 (530 puan) tarafından cevaplandı
27, Eylül, 2018 İnşaat Mühendisi tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

'' 30bin kadınla nasıl birlikte oldum, yaz arkadaşım. ''

Gördüğüm/uyguladığım kadarıyla dilim döndüğünce silsileyi yazıyorum; 

p.s i love you - taşeronların hepsinin ayarlandığını varsayıyorum, onu da istersen hangi program aralığında hangi taşeronla irtibat kurduğumu da anlatabilirim-

Hadi başlayalım.

Kaba yapıyı sürdürürken, duvar taşeronunun işçi gücüne göre, 6. 7. kat dolaylarında duvar ekibini imalata alırız. 

Duvar ekibini takiben yine elektrik ve mekanik ekiplerinin işgücüne göre, takriben duvarı takip eden 3 hafta sonra da bu ekipleri imalata dahil ederiz, lakin burada mekanik işlerinin ayrıntısı biraz cafcaflı. mekanik işleri kendi içinde daha ayrıntılı bir programlama ile dahil edilir çünkü mekanik lanettir(tanrı hepinizi korusun) mekaniğin iş-yükü ince işlerde en sıkıntılı 2. kalemdir(1.si sıvacılar) 

şimdi buradan sonrası, 2. bir uyarıya kadar değişkenlik gösterecek; o yüzden burayı çift çizgi arasına alacağız -spoiler burası hep-

Öncelikle alçıpan, çelik konstrüksiyon, kör kasa, niş... gibi işler varsa bunlar proje detaylarına göre elektrik ve mekaniğin peşinden(yani imalat sürerken) devreye alınır, ancak işin pis kısmı bu işlerin önünde ve ardından elektrik-mekanik-sıva-duvar işleri olur. yani burada silsileyi proje detayına ve ödeme durumuna göre şekillendireceğimizden burada sıra kayar(çoğunlukla da şantiye şefine kayar, çok acıklı)

-spoiler bitti-

elektrik ve mekaniği takiben- çokcana elektrikçinin arkasından kısa bir süre sonra(mesela elektrik 3-4 kat ilerlediğinde)- sıva ekibini imalata alırız. bu sıva ekibiyle birlikte dış cephede kim var kim yoksa işe dahil edebiliriz çünkü bunlar birlikte şahane ilerler birbirlerinin açıklarını çok iyi kapatırlar. 

dış cephede yalıtım malıtım(kürtçe ne tuhaf bir dil, kürtçede ikilemeler acayip yaygın ben de çok şaşkınım) sürerken peşine doğramacıları(kimse de dememiş; yukarıda çelik işinin devamına kör kasa işini yapıştırmışım, ''kör kasayı ahşaptan mı yapıyorsun hacı sen ?'' diyen olmamış. neyse )

içeride sıva ile dış cephe ilerlerken peşine doğramacıyı takarsın. (burada şöyle bir nüans var; eğer hava soğuksa doğramacıyı önce de şantiyeye sokabilirsin fakat o sıvacı o doğramaları hiç eder, o yüzden doğramacıyı sıvacının peşinden sokabiliyorsan eğer bu yolu denemelisin - sıvacılara  sürekli rampa ! ) 

doğramanın  peşinden şap'ın öncesinden(...esasında doğramayı erteleyebildiğin kadar ertelemek iyidir, şapın da ardına koyabilirsen çok iyi olur ama bu seviyeye gelene kadar işçilerden gelen sosyal baskıyı kaldıramayabilirsin, doğramaları öteleyebildiğin kadar ötelemek hayat kurtarır(bence)) nerede kalmıştık, şapın öncesinden zeminde kalacak bütün işleri yapman lazım (varsa geometrik düzeltmeler, yerden ısıtma hatları, süs yapılarının temelleri, borulama v.s ne varsa şapın altına salacaksın.) Şap bütün betonlar gibi temizliktir,  bir kata şapı döktünmü tamam, kafalar pırıl pırıl hata mata ne varsa unutursun, ohhh tertemiz. 

şimdi şap'a kadar geldik ya; aslında burada şapın sıralaması duvar ya da sıva sıralamasının önüne geçebilir çok bi' problem teşkil etmez fakat şap'ı atmaya karar verirken en önemli şey tesisatın doğruluğundan emin olabilmek. çünkü şap öncesi işler güllük gülistanlıktır, hata olursa hemen çözebilirsin ama şap sonrası (şapı bir sıva aracı olarak görürsek aynı durum bütün sıva araçlarında bu şekildedir esasında) sap sonrası mesela tesisatta olan bir hata iskipli mustafa isyanı gibi bir ''off''lamalara sebebiyet verebilir şantiyede. o yüzden şap'tan önce aşağıda kalacak imalatları iyi bir kontrol edip çalışıp çalışmadığına bakmak gerekir- 

devamında;

kaba yapı ilerler

içeride duvar ilerler, tesisatlar ve ıvır zıvır işler bunu takip eder arından da sıva-şap işleri gelir. doğramaları ne zaman takacağın sana kalmış, ama benim tavsiyem erteleyebildiğin kadar ertele. ''abi camlar litvanya'dan geliyor, sınırda takılmışlar'' filan de soranlara. 

dışarıda ise, standart dış cephe işleri zaten akar gider: mantoloma sıvama süsleme. burada sıva işleri dış iç paralel giderse iyi olur, çünkü bunlar birbirlerinin hatalarını eksiklerini düzeltebilirler. dışarıdaki köşebenti unutur içeridekine taktırırsın - içerideki imalatı şişirir dışarıdakine geri çektirirsin v.s

bu sıva işi en çok kontrol etmen gereken iş aslında, çünkü son kullanıcının muhatap olduğu bir iş. burada ne kadar hassas davranırsan ileride kaymağını o kadar iyi yersin. Misal betonarme de  kirişte 3 donatı koymazsın ömrün boyunca kimse anlamaz. Ama sıvada aynı hatta 3 cm kaydırırsın seramikte diş verir ve sövülmedik aile mensubun kalmaz -çok nankör bu iş- 

Sıvanın işçiliği biraz fazla önemli. Önem sıralaman şu; seramik büyüktür sıva büyüktür çelik-ahşap işleri büyüktür geri kalan hepsi. 

iğreniyorum bu sıva işlerinden. Herneyse şimdi konumuz bu değil...

Sıvanın peşine iç mimar devreye girer. sen sıvayı yapar çıkarsın elektrikçi mekanikçi iç mimar kol kola gezerler, bir ton şey söylerler çokcasını iplemezsin ''zamanında yapsaydınız kardeşim'' dersin. 

bak bu kısım çok önemli; onlardan birisine taviz verirsen bitik ve yitik bir hal alırsın şantiyede. mottomuz şu; '' zamanında yapsaydınız kardeşim, senin işinle de mi ben ilgileneceğim(asla soru işareti ve tonlaması yok burada)''  ama esasında ''evet'' aslında sen ilgileneceksin, fakat şunu unutma  inşaatın sahibi inşaatçıdır. mimar-içmimar-elektrik-elektronik-mekanik bunları basman lazım, çünkü eğer basmazsan yarın birgün asansörcü gelir ''brütte terazisizlik var''  der. Sen ona  e o zaman rayını kaydır yarrr ee demezsen işler arka arkaya üzerine üzerine gelmeye başlar. Çünkü inşaatta temel prensip  k=l/m değil, ''kendinden 1 önceki iş kalemine suçu at, kendi işinin eksikleri için de 1 sonraki iş kalemine pas at'' olduğu için(bunları hep önceki derslerde anlattık) bu adamlardan önünü alamazsın, bunları illa bastıracaksın, sana birşey demeye çekinmeleri lazım ki; önce kendileri bi' çözüm yolu denesinler olmadı en son sana gelsinler. Yoksa kabada çivi vardır duvarcı ağlar duvar kayar sıvacı ağlar sıva biter boyacı ağlar asansörcü ''Benim işim mm teknik'' der ''hadi lan oradan'' demezsen en çok o ağlar.  Bunlara taviz yok. Hele iç mimariye hiç yok, milyon tane çözüm yöntemi var kalksın gitsin başka bir ürünü tercih etsin. 

Ama etmez, işi hep kitlemeye çalışırlar, o yüzden iş sana gelmeden çözülmesi lazım. 

Şimdi nerede kalmıştık, duvar bitti, çelik-ahşap işeri bitti, tesisat bitti, iç mimarinin görünmeyen ayakları bitti, şap bitti, hadi toyluğuna geldi doğrama işleri de bitti... geldi iç mimarinin görünen işleri. 

Burada salacaksın iç mimara, iç mimar ağlayamadıkça problem yok. İsterse yapının ortasında levha ile Hakimiyet kayıtsız şartsız iç mimarlarındır yazsın, adam gelip sana ağlamasın da ne yaparsa yapsın. Çünkü artık bu noktadan sonrası bizim sefa zamanımız, bitti o ayazda/sıcakta çalışma şartlarımız, ''saat 03:00 oldu hala beton döküyorum'' ''ulan bu boyada kurtaracak mı ?'' yakarışlarımız.  bırak iç mimara uğraşsın, sen sadece geometrik olarak ''yerinde'' mi onu kontrol edeceksin. Bildiğin ölçü mastar terazi gönye iletki pergel. iç mimarın ardına takarsın bi' tane ustayı o bakar ''yerinde'' mi diye. yerindeyse sabah işe 13:00'da gelip akşam 16:00 da kaçıp 2 bira çakarsın dünya kupasına nazır. 

bu noktadan sonra yerindeyse sıkıntı yoktur, taaaki iç mimar ile tesisatçıların devir teslimine kadar. 


cevaba sığmadığı için devamı yorum kısmında...
27, Eylül, 2018 Çırak C20 (530 puan) tarafından yorumlandı
27, Eylül, 2018 Çırak tarafından düzenlendi

Bak burası da ikinci sıkıntımız. bu tesisatçıların sonlama işi başlı başına sıkıntı. Adamlar sanki bütünnnn iş hayatları boyunca bu anı bekliyorlarmış gibi ''şurada bu var, orada şu var, şurada şu eksik/yok'' demekten heder ederler kendini. Hani o 16:00 'da içtiğin 2 birayı 1 ay sonra burnundan getirirler. ''Laan, kalkın gidin buradan'' da diyemezsin. Bu noktada yapılacak en akıllıca çözüm soğuk kanlı olup herkesi dinleyeceksin. Notunu alacaksın, ama bekleyeceksin. Sadece bekleyeceksin. Meseleleri çözmeye yönelik kararlar/uygulama emirleri verirsen patlarsın. Çünkü bunlar ne anasının gözüdür bilemezsin. Bunların yaptığı işler çözümü en basit işlerdir ama sırf kendileri yapmamak adına top çevirirler sürekli, çünkü bu kalem sürekliliği olan bir kalem olmadığı için adam işçi/iş oranını olabildiğince düşük tutarak ilerlemek ister. Yapıp da defolup gideyimi düşünmez hiç. Sürekli o eksik bu eksik şu fazla diye dolanır. Ama biraz beklesen hepsini seve seve kendisi yapacak, bütün eksikleri. Yani öyleki beklesen o adam duvar eksikse duvarı örer, sıva eksikse sıvayı yapar, iç mimari eksikse onu yapar. Her işi yapar bu adamlar. Zaten bunlar inşaatın en kafası çalışan ekibidir, malum metreyle çalışan ender ince imalat ekibidir, o yüzden ellerinden her iş gelir ama sürekli vitesleri salakta gezer bunlar. Buna dikkat edeceksin, bu kriz noktası önemli ve hep çıkar burayı atlatırsan inşaat bitmiştir zaten.

şimdi sanırım geriye bir tek zor olan kalem gözümüzün nuru seramik işleri kaldı. 

Bu seramik aslına en kolay iş, ancak sıva kısmında sınıfta kalırsan en bela iş oluverir başına. O yüzden sıvayı çok iyi takip ediyoruz. Kabacı-Duvarcı isterse binayı kayık yapsınlar es geç ama sıvacıya hata payı bırakma. Çünkü seramik(bütün fabrika çıkışlı imalatlardaki gibi) mm olayları gözüne gözüne sokar. Makyajlayamazsında. Öylece elinde patlayıverir. Sağa götürürsün olmaz, sola götürürsün olmaz.  Uğraş dur. 

Ama sıvada iyi bir işçilik çıkarttırdıysan seramik yapıştır-geç işidir. legodur bi' nevi, geometrik şekilleri numaralı yerlere koyma işinden ibarettir. 

seramik çimentolu çekiçli keserli son imalatın olmalı, çünkü narindir baskıya zulme gelemez avrupa menşeili olduğu için hemen isyan ediverir. Seramiği koruyup kollayacaksın, diğer varoşların seramiğe zarar vermesine izin vermeyeceksin. Seramik gözümüzün nuru bitanemizdir. 


Seramiğin ardından iç mimari son dokunuşlarını yapar, sen bi' yandan mobilyalarını, kapılarını camlarını(iç) sokarsın elektrikçi son dokunuşları yapar mekanikçiyi mekana almazsın falan filan, işte mahal kitlemeye başladığın yerler burasıdır. imalat sahibi imalatını yapar temizletir kapıyı kilitletirsin, buralarda artık küçük küçük dumansız hava sahaları insansız bölgeler oluşturursun. 

mobilyadan sonra boya badan işlerini sonlatır aksesuarlarını tamamlar yapının karşısına geçer 1 kadeh şampanyanı yudumlarsın.

Unutma, 2. köprüyü yapan mühendisleri köprünün açılışında protokole çağırmadılar. Bu şampanya kadehi senin son krallığın. 

27, Eylül, 2018 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından yorumlandı

hahaha kitap okur gibi okudum :D 

27, Eylül, 2018 Oguzlhan C14 (2 puan) tarafından yorumlandı
Üstadım ellerine sağlık gercekten  cok bilginlendirici oldu valla 
28, Eylül, 2018 asiogü C30 (1,438 puan) tarafından yorumlandı
Bu uzun ve detaylı bilgiler için teşekkür ederim, çok bilgilendirici oldu. Yaşadığınız durumu anlatmışsınız, umarım emeğiniz olan her yerde size daha fazla saygı gösterirler.
2 beğenilme 0 beğenilmeme
26, Eylül, 2018 İnşaat Mühendisi C50 (17,630 puan) tarafından cevaplandı
temel mantık şudur;

betonarmeyi yaptın, dış duvarları yapar binanı kaptırsın, yani çatı ve cephe. çünkü bina kapanmadan içeride konforlu ( hem ısı hem toz toprak anlamında) çalışma ortamı sağlanamaz. harç işlerin, ahşap işlerin vs. için belirli hava şartları olmalı.

çatını cepheni kapattın, izolasyonu yaptın, artık içeride çalışmaya hazırsın. iç duvarlarını yaparsın. daha sonra önce tavan sonra zemindir. çünkü önce zemini kaplarsan, tavan imalatında kullanacağın iskeleler o zemini mahveder.  en sonda kapı ve doğramaları takar, boya, vitrifiye, armatür, tefrişat gibi bitiş işlerine geçersin.

genel hatları böyle, işin rengine göre alt kırılım çok farklılık gösterir, burada formüle edilemez
27, Eylül, 2018 asiogü C30 (1,438 puan) tarafından yorumlandı
Teşekkür ederim değerli düşünceleriniz için.

İlgili sorular

0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 379 kez görüntülendi
18, Şubat, 2021 Planlama&Maliyet Kontrol kategorisinde şaban C14 (17 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,052 kez görüntülendi
10, Mayıs, 2018 Planlama&Maliyet Kontrol kategorisinde Talha Yasin C14 (23 puan) tarafından soruldu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,220 kez görüntülendi
19, Şubat, 2018 Planlama&Maliyet Kontrol kategorisinde bahar karayün C18 (391 puan) tarafından soruldu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap 1,018 kez görüntülendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap 1,916 kez görüntülendi
25, Haziran, 2016 İnce ve Cephe işleri kategorisinde mrtyalbs C14 (3 puan) tarafından soruldu
Yapısor'a Hoşgeldiniz ! Yapısor, mühendisten mimara, akademisyenden öğrenciye sektördeki tüm profesyonellerin sektörel ve mesleki konularda sorularını paylaşıp cevap bulabileceği, bildiklerini paylaşabileceği bir mesleki platformdur.

5,126 soru

8,424 cevap

3,768 yorum

8,907 kullanıcı

En Çok Arananlar

Ölçek Nedir?
Kil Nedir?
Rezonans Nedir?
Menfez Nedir?
Etriye ve Çiroz Nedir?
Rölöve Nedir?
Emprenye Nedir?
Parapet, Korkuluk, Harpuşta ve Küpeşte
Obruk Nedir?
Restorasyon Nedir?
Parsel, Ada ve Pafta Kavramları
Poliüretan Nedir?
Granit Nedir?
Arazöz Nedir?
Arasta Nedir?
Foseptik Çukuru
Radye Temel Nedir?
Hidratasyon Nedir?
Konsolidasyon Nedir?
Tretuvar Nedir?
Peri Kalıp Nedir?

Sponsor

2023 Çelik Kapı Fiyatları

Copyright © 2014-2021 Yapisor.com



römork fiyatları | römork | römork fiyatları | karavan römorku | araç taşıma römorku | tente fiyatları | pergole fiyatları | tiny house fiyatları | tiny house | kaynak makinesi fiyatları | insaatgundemi.com | aykutozdemir.com.tr | mobilyadekorasyoncu.net | bilgiburada.net | insaatblogu.com | insaatsektoru.net | seo ajansı

...